Egyetem

A tankönyvek többsége már úton van az iskolákba

A tankönyvek többsége már úton van az iskolákba

2012. augusztus 7., kedd
A tankönyvek többsége már úton van az iskolákba

A tankönyvek többsége már úton van az iskolákba a szeptemberi tanévkezdésre, idén közel négymillió tankönyvet szállít ki a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) az intézményekbe - közölte Kiss János Tamás, a kiadó vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató a kiadó budapesti raktárában - ahol bemutatták a tankönyvek csomagolását és összeállítását is - elmondta: a közreműködő nyomdákban több mint kilencszázféle tankönyvet és munkafüzetet készítenek, ezzel összesen négyezer embernek adnak munkát. A raktárból az első tanítási napig közel négymillió tankönyv elszállítását kell megszervezni. A legnagyobb tankönyvkiadó több mint ezer szerzővel, közel ezer grafikussal, illusztrátorral, korrektorral és lektorral működik együtt a tananyagok elkészítésében. A munkát mintegy kilencszáz főt foglalkoztató terjesztői hálózat és a szintén ennyi dolgozót foglalkoztató nyomdák segítik - jelezte. A kiadó hét magyar nyomdával működik együtt, és az összes évfolyam minden tantárgyához készítenek kiadványokat. Az általános iskolákban majdnem mindegyik tankönyv cérnafűzéssel készül, de egyre több - elsősorban középiskolai kiadványt - gyártanak speciális ragasztókötéssel, ami többéves tartós használatot tesz lehetővé. A vezérigazgató közlése szerint a közoktatási tankönyvjegyzéken - a nemzetiségi és sajátos nevelési igényű tanulókat nem számítva - idén 3832 kiadvány szerepel, amelyből 980 az NTK kiadványa. Kitért arra, hogy a tanárok és a diákok egy évfolyam egy tárgyához átlagosan négy kiadványt használnak. A pedagógusok általában 2-3 kiadványt preferálnak évfolyamonként és tantárgyanként egy adott iskolatípuson belül, így bizonyos tárgyak esetében előfordul, hogy a teljes piac 99 százalékát 2-3 tankönyv fedi le. A vezérigazgató kitért arra is, hogy a korábbi évek tendenciája folytatódik, az első évesek egyre kevesebben vannak, és 2005 óta évente átlagosan 2-3 százalékkal csökkent az iskolát megkezdők száma.

Kiss János Tamás

a tankönyvpiacot és a tankönyvellátást érintő jogszabályi változásokról szólva felidézte, hogy október 1-től a tankönyvellátás szervezését a Könyvtárellátó Nonprofit kft. veszi át, az állam nevében szervezve a továbbiakban az iskolai tankönyvellátást. Ez azonban az idei tanévet nem érinti - jegyezte meg, hozzátéve: a tankönyvkészítést érintő jogszabályi változások részletei még nem ismertek, így ezek következményeivel sem tudnak számolni még.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.