Egyetem

Szegedi kutatókat tüntetett ki az MTA

Szegedi kutatókat tüntetett ki az MTA

2012. május 8., kedd
Szegedi kutatókat tüntetett ki az MTA

Három szegedi professzor is átvehette hétfőn az Akadémiai Díjat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 183. közgyűlésén. A díjazottak az elmúlt öt évben elért, kimagasló kutatási eredményeikért részesültek a rangos kitüntetésben.

Három szegedi tudós is részesült a rangos elismerésben az akadémia ülésén.

Bernáth Árpád

filológus –

akivel interjút is készítettünk

, mikor a Szegedért Alapítvány kitüntetését is megkapta –,

Gyimóthy Tibor

az SZTE Informatikai Tanszékcsoport vezetője és

Tamás Gábor

biológus kapta meg a rangos kitüntetést.

Pályafutása eddigi legrangosabb elismerésének tekinti az Akadémiai Díjat Gyimóthy Tibor, az MTA doktora. Úgy véli, a kitüntetés révén a gyakorlati informatikai kutatások is elismerésben részesültek. A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjának tanszékvezetőjét a programok statikus és dinamikus analízise területén, valamint a szoftvertermék-metrikákon alapuló minőségi modellek kidolgozásában elért kiváló eredményeiért tüntették ki. Munkássága sokszorosan hozzájárult a programszeletelési módszerek precíz osztályozásához, és nemzetközi viszonylatban is nagy érdeklődést váltott ki. "Minden elismerésre úgy tekintek, mint egy teljesítményt mérő súlyra. Ha a serpenyőmbe dobnak egy ilyen súlyt, úgy érzem, nem hagyhatom abba a munkát, egyensúlyba kell hoznom a mérleget" – nyilatkozta Bernáth Árpád, az MTA doktora, aki szerint az Akadémiai Díj a szűkebb szakma és a tudós közvélemény számára egyaránt a minőségi munka igazolása. A Szegedi Tudományegyetem Germán Filológiai Intézetének egyetemi tanára, a hazai germanisztika meghatározó személyisége

Heinrich Böll

művei kritikai kiadásának gondozásáért részesült az elismerésben. Eredményei közül azokat tartja a legtöbbre, amelyek szemben állnak a közismert tudományos álláspontokkal.

Tamás Gábor, az MTA doktora szerint az Akadémiai Díjnak fontos üzenete van. Mint azt az mta.hu-nak adott interjújában elmondta: az elismerés azt jelzi, hogy a nehézségek ellenére is megéri idehaza dolgozni. A Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanárát, kutatócsoport-vezetőjét azokért a világszerte elismert felfedezésekért tüntették ki, amelyek alapjaiban változtatták meg az agykéregről kialakult képet. Eddigi műhelyteremtő munkássága során a tudós a lassú gátlást létrehozó sejtekkel, majd a Szentágothai által felfedezett kandelábersejtekkel foglalkozott. (Forrás: mta.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.