Egyetem

„Szuperversennyé” nőtte ki magát a Bonifert + FOTÓK (Frissítve)

„Szuperversennyé” nőtte ki magát a Bonifert + FOTÓK (Frissítve)

2012. május 16., szerda
„Szuperversennyé” nőtte ki magát a Bonifert + FOTÓK (Frissítve)

Kihirdették a VIII. Bonifert Domonkos Matematikaverseny idei döntőjének eredményeit. A megmérettetésen több mint 1100 diák indult határon innen és túlról, a 243 döntősből 74-en részesültek jutalomban.

A négyfordulós levelezős nemzetközi megmérettetést a Bonifert Domonkos Alapítvány és az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület hirdette meg, és a Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelye közreműködésével bonyolították le.

Társadalom matekkal átitatva

„Ez már a nyolcadik Bonifert-verseny, így nyugodtan mondhatjuk, hogy hagyományos, de még régebbi, több évtizedes tradícióra tekint vissza a Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelyének versenykezdeményezése” – utalt a kezdetekre

Szalay István

főiskolai tanár, a Bonifert Domonkos Alapítvány elnöke. Mint mondta,

Bonifert Domonkos

, a nagy matematikus szelleme ebben a versenyben tovább él. „Ez egy szuperversennyé nőtte ki magát, már évek óta több mint ezer diák indul a megmérettetésen. A díjkiosztóra az Arany János Iskola mindig szép ünnepséggel készül” – összegzett az elnök. Kiemelte: a verseny nem azt célozza, hogy az itt induló kis tehetségek mindegyikéből matematikus legyen – erre nincs is szükség. Viszont mindannyian olyan emberek lesznek, akik az élet különböző területein értő módon fogják tudni használni a matematikát – ez ennek az igazi értéke – szögezte le Szalay István. „Nem matematikus-utánpótlást végzünk, de azt szeretnénk, ha a társadalom át lenne itatva a matematikával. Jó látni a csillogó szemeket, sokan ’hazajáró lelkek’, évről évre itt vannak” – fűzte hozzá.

Nagyon jók vagyunk matematikából

A megmérettetést több évtizede az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület, illetve annak elődje szervezte és szervezi. „Nagyon tehetségesek a magyar diákok matematikából, nagy örömmel mondhatom, hogy sok olyan kolléga munkálkodik az egyetemen, aki ebből a versenyből nőtte ki magát, mint például Vígh Viktor, aki korábban az ötödik évfolyam feladat-összeállítója volt – jelenleg Kanadában dolgozik –, utána Máder Attila vette át a szerepét, aki szintén részt vett ezen a versenyen” – sorolta portálunknak Udvarhelyi Csaba, az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület elnöke. Hozzátette: sok tehetséges diákot „adott” a verseny például a Ságvári-gimnázium matematika-, illetve fizika-tagozatának is. „Talán mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy kedvet kapjanak a matematikához ezek a tanulók” – így az egyesület elnöke. Udvarhelyi Csaba azt is elárulta, a feladatok összeállítására tapasztalt kollégákat kérnek fel, akiknek például tanítványai sikeresen szerepelnek versenyeken, vagy könyvek publikálásában vettek részt. Az egyesület elnöke 18 éve kapcsolódott be a versenyszervezésbe, akkor csak Magyarországról volt közel ezer versenyző. Mint megtudtuk, az évek során csökkent a gyereklétszám, hiszen megszüntettek, összevontak iskolákat. És az ismerős probléma: „A természettudományok nagyon háttérbe szorultak az utóbbi években. A verseny révén talán fel tudjuk hívni a figyelmet arra, hogy ezeknek is van létjogosultsága, ahogyan a matematikának is, amely minden természettudomány alapja” – zárta gondolatait Udvarhelyi Csaba.

Határtalan számtan

A 2011-2012-es tanévben a nemzetközi versenyen összesen 1162-en vettek részt. A hat évfolyamból (3-8. osztály) összesen 592 tanuló kapcsolódott be 58 hazai iskolából. Közöttük vannak megyén kívüli, távolabbi levelező partnerek is hat iskolából: Budapestről, Pilisvörösvárról, Kiskunhalasról, Soltvadkertről, Mezőhegyesről, Nádudvarról és a Fejér megyei Szárról is. Az idei résztvevők száma mintegy 160-nal több, mint a tavalyi. A határainkon túl magyarul tanuló iskolák diákjainak száma is tovább gyarapodott. 28 intézményből összesen 564 tanuló vett részt a megmérettetésen. Felvidékről Nagymegyerből és Lakszakállasról, Kárpátaljáról, Beregszászból, Erdélyből Aradról, Temesvárról és Sepsiszentgyörgyről, a Vajdaságból (14 településről) Bácsföldvárról, Bajmokról, Csantavérről, Csókáról, Hajdújárásról, Királyhalomról, Oromról, Palicsról, Szabadkáról, Szenttamásról, Temerinből, Tornyosról, Zentáról és Újvidékről. Temerinből és Zentáról két-két iskolából is, Szabadkáról pedig hat iskolájából volt résztvevő. A határon túli nevezők közül a legtöbben a Vajdaságból jelentkeztek, összesen 359-en.

Utógondozás

„Az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület következetesen szervezi az egyes fordulók feladatsorainak összeállítását, sokszorosítását és azok kijuttatását. A Szegedi Alkotóműhely mintegy 25 fős munkacsoportja pedig rendkívüli odaadással és óriási szakmaszeretettel végzi a beküldött megoldások alapos, korrekt értékelését, ami valóban sok áldozatot, fáradtságot kívánó, és sok-sok örömöt eredményező alkotó munka” – mondta el a díjátadón Juhász Nándor, a Szegedi Alkotóműhely vezetője. A folyamatos fejlesztést céljából – országosan egyedülálló módon – felvállalják az értékelt és jó tanácsokkal ellátott dolgozatok visszajuttatását is a versenyzőkhöz. A végleges javítókulcsok úgy születnek, hogy tartalmazzák a versenyzők legötletesebb megoldásait is.

Túl a száz százalékon

A négy forduló összesített eredményei alapján a legjobbak, összesen 243-an kaptak meghívást a döntőbe. A döntő résztvevői 53 iskolából kerültek ki. Közöttük szerepelt az a 14 határon túli iskola is, ahonnan 42 döntős hívtak meg, 39-en tudtak eljönni. Az idén 74 tanuló és 15 tanár kapott meghívást a díjátadó ünnepségre 29 iskolából. Elsőtől hatodik helyezettig osztottak díjakat, idén kiemelt első díjat négy fő érdemelt ki, akik 100 százalék fölött teljesítettek, de örvendetes a 17 első hely is. Immár hagyományos záró eseménye a díjkiosztásnak, hogy a több éve folyamatosan az élmezőnyben végző és a nyolcadikos versenyt is megnyerő tanuló átveheti az „Ezüst Csillag” Érdemérmet Tatár István, Apáczai-díjas és Rátz Tanár Úr Életműdíjas nyugalmazott megyei vezető szaktanácsadótól, aki hat éve alapította az elismerést, és a matematikaversenyeknek országosan és megyei szinten is fő támogatója volt sok évtizeden át. A VIII. Bonifert Domonkos Matematikaverseny díjazottjainak teljes névsora ITT olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.