Egyetem

A megyében több mint hatezren kezdték meg az érettségit + SZAVAZÁS

A megyében több mint hatezren kezdték meg az érettségit + SZAVAZÁS

2012. május 4., péntek
A megyében több mint hatezren kezdték meg az érettségit + SZAVAZÁS

Elballagnak középiskolájukból a hétvégén országszerte a diákok, pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal már megkezdődtek az írásbeli érettségik, hétfőn magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról a diákok. Csongrád megyében több mint 6 ezer maturandus vizsgázik.

Hétfőn magyar írásbeli

A diákok pénteken nemzetiségi nyelv és irodalomból, hétfőn reggel magyar nyelv és irodalomból, kedden a matematikából, szerdán pedig történelemből adnak számot tudásukról. Május 4. és június 29. között a középiskolákban és 20 kormányhivatal szervezésében 1.210 vizsgahelyszínen 137.580-en érettségiznek, ez a 16. vizsgaidőszak a 2005-ben bevezetett kétszintű vizsgarendszerben, mely - a művészet és a művészetközvetítés képzési terület kivételével - kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat is. Az érettségizők közül mintegy 87.850 diák a "végzős" középiskolás, akik ezúttal tesznek "rendes" érettségit, és idén tavasszal szerezhetnek érettségi bizonyítványt. A vizsgákat 3.616 érettségi vizsgabizottság közreműködésével tartják majd.

A ballagás kifejezés a latin "valetans" (búcsúzó) szóból ered, a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. A ballagás szokása, a végzős diákok búcsúja középiskolájuktól a XX. század elejére vált általánossá. Az 1920-as években az említett dalt felváltotta, kiegészítette az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal. Szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzősök szerenáddal köszöntik tanáraikat, a ballagás napján pedig az iskola zászlóját követve mennek végig a folyosókon, vállukon egy kis tarisznyával, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, földet és aprópénzt tesznek, és elhelyezik az iskola fényképét is.

Közép, emelt

A 471 ezer vizsgából mintegy 37 ezer vizsga emelt szintű, 434 ezer pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal, több mint 6 ezer vizsgával nőtt. Ez a növekedés a felsőoktatásba való bekerülésért folyó verseny felerősödését tükrözi. Immár második éve emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként vehetők figyelembe. Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb az úgynevezett "rendes" érettségi vizsga: számuk 404.542, ez az összes vizsga 86 százaléka. Évről évre egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előrehozott érettségire. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 39.828 ilyen vizsgát tesznek le idén tavasszal (ez a vizsgák 8,5 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 12,5 ezer ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le (ez a vizsgák 2,6 százaléka). Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez hozzájárult a több mint 10.200 szintemelő vizsga is, ez 2.600-zal több a tavalyinál, ami 34 százalékos növekedést jelent. A vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett, és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint zökkenőmentes volt. Változás a korábbiakhoz képest, hogy az Oktatási Hivatal megszűnt regionális igazgatóságainak feladatait a vizsgák szervezésében immár megyénként, a megyei, illetve fővárosi kormányhivatalok látják el.

A megyében

Csongrád megyében 59 intézményben (illetve telephelyen) 6335 fő tesz érettségi vizsgát. Az emelt szinten is vizsgázók száma 1489 fő (44 intézmény tanulói), ami összesen 1748 vizsgát jelent. A megyében a legtöbb emelt szintű vizsgát Szegeden teszik a diákok, összesen 1283-at, ezek között vezet a biológia (245 vizsga), ezután az angol (221), a történelem (191) és a matematika (113) a legnépszerűbb. Közép szinten a megyében több mint 20 ezer vizsga várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.