Egyetem

A Nemzeti alaptantervet nagy konszenzus övezi

A Nemzeti alaptantervet nagy konszenzus övezi

2012. május 23., szerda
A Nemzeti alaptantervet nagy konszenzus övezi

A Nemzeti alaptantervet (NAT) nagy konszenzus övezi, egy ezerfős mintán alapuló közvélemény-kutatás során a válaszadók 90 százaléka igennel felelt az azzal kapcsolatos kérdésekre - mondta Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár szerdán a Borsod megyei Edelényben.

Az államtitkár a Szent Miklós görög katolikus általános iskolában tartott sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt

Demeter Zoltán

fideszes országgyűlési képviselő és

Orosz Atanáz

, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke is, az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: már több mint két hónapja annak, hogy a NAT első változatát kitették a honlapra és arról társadalmi vitát kezdeményeztek. Aki akarta, már elolvasta, megnézte ezt az egyébként vaskos, nyomtatásban csaknem háromszáz oldalnyi anyagot - tette hozzá

Hoffmann Rózsa

. Mint mondta, az anyag terjedelméből is adódik, hogy olykor abból ki-ki "csemegézve" ragad ki egy-egy részletet, pedig vitathatatlan, hogy azzal visszatértek a tartalmi szabályozáshoz, az új - a kormány által a múlt héten elfogadott - tantervet ugyanis a korszerűség, a modernség és a gyakorlati élettel való összehangolás jellemzi. Rámutatott arra: miközben a NAT a szabadság terét kitágítja, gondoskodik arról, hogy rendezettségben, megfelelő oktatásban, nevelésben részesüljenek a tanulók. Értékalapú tanterv született, amely szakított az oktatásirányításban az értéksemleges megközelítéssel - fűzte hozzá. Közlése szerint az új NAT sokkal jobban fogja szolgálni az esélyegyenlőséget, és mindent tartalmaz, ami a XXI. században elvárás. Hoffmann Rózsa arról is beszélt, hogy a hagyományos tantárgyak mellett újakat is tartalmaz az alaptanterv, ezek közül kiemelte a hit és erkölcstan vagy erkölcstan oktatását. Véleménye szerint a társadalom legnagyobb gondja, hogy felborult az értékrend, ennek helyreállítását is szolgálja a dokumentum. Utalt arra: két éve kezdtek hozzá a kormánnyal a köznevelési, valamint a felsőoktatási rendszer megújításához. A köznevelési törvény kapcsán felhívta a figyelmet arra: az iskolának ezzel visszaadják az alapvető funkcióját, a gyerekek nevelését. Hozzátette: a nevelésnek mindig értékalapúnak kell lennie. Az új törvény legfontosabb célja, hogy segítse a megújulást, amelyre a társadalomnak szüksége van, s ehhez az iskola adhatja a leghatékonyabb segítséget. Hoffmann Rózsa a sajtótájékoztatót követően előadást tartott az edelényi intézmény aulájában, amely telt házzal várta a szakpolitikust. Előadását összefoglalva az államtitkár azt mondta: a múltat, a jelent, a jövőt vázolta fel, megmutatta azon összefüggéseket, amelyek rávilágítanak például az egyházak történelmi szerepére, ezek egyébként ma már fenntartóként, működtetőként is jelen vannak a közoktatásban. Megjegyezte: épp ezért vonták be az egyház jeles képviselőit a munkába, hiszen nagy hiba lett volna, ha nélkülük fognak hozzá az iskolarendszer átalakításához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.