Egyetem

A gyógyszer- és betegbiztonságról tanácskoznak a Forrásban + FOTÓK

A gyógyszer- és betegbiztonságról tanácskoznak a Forrásban + FOTÓK

2012. május 17., csütörtök
A gyógyszer- és betegbiztonságról tanácskoznak a Forrásban + FOTÓK

Csütörtöktől szombatig Szeged ad otthont a Kórházi Gyógyszerészek XVIII. Kongresszusának, ahol többek között a kórházi gyógyszerosztás, a fájdalomcsillapítás, a gyógyszer- és betegbiztonság aktuális kérdései kerülnek terítékre.

310 szakember vesz részt a Hunguest Hotel Forrásban csütörtöktől szombatig tartó tanácskozáson, a mintegy 190 kórházi gyógyszerész mellett nagykereskedelmi egységek, gyógyszercégek, valamint a társszervezetek, kamarák képviselői – tudtuk meg a főszervező

Higyisán Ilonától

, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság 1973-ban alapított Kórházi Gyógyszerészeti Szervezetének elnökétől. Kongresszusaikat 1975-től kezdve kétévente rendezik, s negyedszer térnek vissza Szegedre. A rendezvény tematikáját az európai trendek és a hazai problémák ismeretében határozták meg. A tudományos bizottság elnöke,

Soós Gyöngyvér

professzor asszony portálunknak elárulta: két kiemelt területet vesznek górcső alá a három nap alatt. „Három éve Szegeden telepítették először a daganatellenes kezelésben használható, komputerrel támogatott onkológia terápiás rendszert, mely ma már több onkológiai centrumban működik. Ennek igen komoly jelentősége van az onkológiai ellátás biztonságában. Az utóbbi években szakterületünkön ez az egyik legfontosabb új irány, melynek tapasztalatait ezúttal is körbejárjuk. A másik kiemelt törekvésünk a betegre szóló gyógyszerezés, ennek szakmai oldalát is megvizsgáljuk. Az individuális napi gyógyszeradag gyógyszerészi felügyelet alatt történő kórházi expedíciója 'kisipari' módszerrel már 1993-ban elindult Budapesten és Szegeden, ami jelentős előrelépést hozott a biztonságosság szempontjából, ugyanakkor a tavalyi esztendőben értük el a valódi áttörést. Ekkor miskolci és nyíregyházi kórházak olyan hatalmas automatákat vásároltak, melyek képesek megcsinálni a betegre szóló csomagolást. Ennek a technikai újításnak a részleteivel is megismerkedünk – mondta el az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. Hozzáfűzte: a módszertani újdonságok mellől természetesen a terápiás, gyógyászati innovációk sem hiányozhatnak. A fájdalomcsillapítás, illetve az onkológiai gyógyszerkészítés aktuális kérdésein kívül megvitatják példának okáért, hogy mennyire kapcsolódik a kórházi gyógyszerész a klinikai gyógyszervizsgálatokhoz, hogyan lehet elkerülni a nemkívánatos gyógyszerhatásokat, s minimalizálni a gyógyszerek veszélyét. Az eseményt egyébként szakmapolitikai kerekasztal (témája: kórházi gyógyszerbeszerzés és finanszírozás új utakon) és szakmapolitikai fórum (Fókuszban a Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Kórházi Gyógyszerészi Szervezete) is színesíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.