Egyetem

A tehetségeket ünnepelték a városházán + FOTÓK

A tehetségeket ünnepelték a városházán + FOTÓK

2012. március 28., szerda
A tehetségeket ünnepelték a városházán + FOTÓK

Idén immár hetedik alkalommal ünnepelték meg a Tehetség Napját, a szegedi városházán az ünnepség keretében köszöntötték a Szeged Ifjú Tehetsége és a Szeged Ifjú Tehetségéért Díjat elnyerőket, továbbá különdíjasként egy kimagasló sportteljesítményt elért tanulót és azt a negyven diákot, aki az idén elnyerték az „Esélyt a középiskolás tehetségeknek” ösztöndíjat.

Az önkormányzat mint fenntartó óvodáitól-iskoláitól elvárja, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a tehetséggondozásra is. Az intézmények ebben jó példával járnak elől a szegedi óvodáktól egészen a középiskoláig - hangsúlyozta

Solymos László

alpolgármester. A szegedi egyetemmel együttműködve „Esélyt a középiskolás tehetségeknek” ösztöndíjjal - mely egyszeri 50 ezer forintos juttatást jelent - segítik a tehetséges középiskolásokat. A város a hallgatói önkormányzattal, a szegedi egyetemmel és az oktatási igazgatósággal minden évben gondol az egyetemistákra is: a városi ösztöndíj az ő tanulmányi előmenetelüket hivatott segíteni.

A Tehetséges Magyarországért Alapítvány 2006-ban felhívással fordult az ország városaihoz, hogy abban az évben először, de hagyományteremtő szándékkal, ünnepeljék meg a Tehetség Napját március 25-én. Az időpont Bartók Béla 125. születésnapja volt. Az alapítvány célja: „Olyan társadalmi környezet létrejöttének elősegítése, melyben minden ember tehetsége fontos érték, és a tehetségnek a megbecsülése, fejlesztése és a tehetséges emberek megtartása közös cél.” Szeged városa is csatlakozott a felhíváshoz.

Szegedhez hű tehetségek

Az ösztöndíjak nem utolsósorban azt is célozzák, hogy a támogatottak lojális lokálpatriótákká váljanak, és Szeged javára is kamatoztassák képességeiket - összegzett az alpolgármester. Idén is három diák és három pedagógus részesült a Szeged Ifjú Tehetsége és a Szeged Ifjú Tehetségéért Díjban - ezzel ismerik el azon tanulók és tanáraik sikereit, akik országos vagy nemzetközi versenyeken is bizonyították rátermettségüket. 2002 óta 42 tanuló és 45 felkészítő tanár részesült ebben a díjban. Szeged Ifjú Tehetsége Díjat vehetett át

Andrejcsik Bóbita

(Király-König Péter Zeneiskola), zongoratanára,

Sigmondné Erős Andrea

pedig a Szeged Ifjú Tehetségéért Díj birtokosa lett. Hasonlóképpen elismerésben részesült

Börcsök Bence

(Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) és

Mező Tamás

pedagógus; illetve

Engi Alexandra

(Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézménye) és tanára,

Magdáné Német Ildikó

. Az idei Tehetségnap különdíjasa

Papp Petra

sakkozó (Tisza-parti Általános Iskola), aki februárban Moszkvában női nagymesteri címet szerzett.

Tehetséggondozás a városban

A szegedi önkormányzati óvodákban több művészeti területen folyik tehetséggondozás, mellettük városi rajzpályázattal, mesemondó versennyel és ovifocival is ösztönzik a legkisebbeket. Tehetséggondozás minden általános iskolában is zajlik. Kiemelkedő a sakk oktatása terén a Tisza-parti Általános Iskola. Focisuliként működik a futballutánpótlás nevelése kapcsán a Bonifert Domonkos Általános Iskola (egyébként az itt végzett diákoknak a Deák Ferenc Gimnáziumban folytatódik a focisuli középiskolás szinten). Számtalan tanulmányi versenyt rendeznek az iskolák és az ott dolgozó pedagógusok nagyon sok tanulót készítenek fel eredményesen városi és országos versenyekre. A nyelv iránt érdeklődő tehetséges tanulók a kéttannyelvű képzés keretében a Madách Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában angolul, a Tarjániban németül és angolul tanulhatnak a diákok. A művészetek terén több önkormányzati általános iskolában zajlik alapfokú művészetoktatás több művészeti ágban (zene, képzőművészet, tánc): így a Király-König Péter Zeneiskolában és mellette 4 alapfokú művészetoktatási intézményben (Gedói, Rókus II., Tabán, Tarjáni). A középiskolákban is sokoldalú tehetséggondozás folyik, elsősorban a tanulmányi területen. Eredményes felkészítés folyik a gimnáziumokban az Országos Középiskolai Tanulmányi versenyekre (OKTV) reál és humán tantárgyakból egyaránt, a szakközépiskolák az OSZTV-kre készítik fel a szakmájukban tehetséges fiatalokat. A Radnóti-gimnáziumban és hozzá kapcsolódva a Szeged Városi Kollégiumban az Arany János Tehetséggondozó Program működik. A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola párhuzamos művészeti képzése országosan elismert, a nyelv iránt érdeklődő tehetséges tanulók a kéttannyelvű képzés keretében a Deák Ferenc Gimnáziumban angolul, a Tömörkény István Gimnáziumban németül és spanyolul tanulhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.