Egyetem

Ösztöndíjakkal segítik az önköltséges GTK-s hallgatókat + VIDEÓ

Ösztöndíjakkal segítik az önköltséges GTK-s hallgatókat + VIDEÓ

2012. február 22., szerda
Ösztöndíjakkal segítik az önköltséges GTK-s hallgatókat + VIDEÓ

A gazdaságtudományi képzésben ősztől egyetlen államilag finanszírozott helyet sem tud biztosítani a Szegedi Tudományegyetem. A változások az egyetem több karának vezetését arra késztetik, hogy gondolják át, miként tudják segíteni a támogatott helyekről kiszorulókat.

Míg tavaly 210 államilag finanszírozott hely volt az SZTE Gazdaságtudományi Karán, a következő szemesztertől ide már csak költségtérítéses képzésre jelentkezhetnek a hallgatók. "Minket is váratlanul ért a hír, majd igyekeztünk reagálni a kialakult helyzetre. Elsősorban azokat a középiskolai tanulókat szerettük volna megnyugtatni, akik érettségi előtt állnak, és már évek óta arra készülnek, hogy a gazdaságtudományi területen tanuljanak tovább" - nyilatkozta a Telin TV-nek

Deák István

, az SZTE GTK általános dékánhelyettese. Mint mondta, valóban meghatározó dolog, hogy a képzés teljes egészében önköltségessé vált, azonban meg kell találni a módját annak, hogy enyhítsék a tanulóra háruló terheket. Ezt a költséget ösztöndíjakkal, támogatásokkal, kedvezményekkel próbálják csökkenteni, illetve teljes egészében megszüntetni. "Ehhez a karnak komoly tárgyalásokba kellett bocsátkozni azokkal a szereplőkkel, akik az elsődleges felvevőpiacai lehetnek a nálunk végzett hallgatóknak. A kar az elmúlt évek során már kialakított egy olyan kapcsolati kört a vállalati szférával, melyre támaszkodva biztató tárgyalásokat tudtunk elkezdeni. Nagyon úgy néz ki, hogy sikerül megteremteni azt az alapot, amiből a hallgatók egy részének (40-50 főről van szó) érdemi segítséget tudunk nyújtani, rész- illetve teljes ösztöndíj formájában" - mondta a dékánhelyettes. Az ösztöndíjban nem részesülő hallgatók számára az egyetem részletfizetési lehetőséget biztosít, és elektronikus úton elérhető jegyzeteket is biztosít. A kollégium eddig csak az államilag támogatott hallgatóknak járt, de már folynak tárgyalások a helyzet rendezésén, hogy a GTK-s hallgatók se maradjanak ki ebből a lehetőségből. Érdemes lehet elgondolkodni valamilyen hitelkonstrukció igénybevételén is. "Úgy gondolom, hogy aki eltökélten szeretne maradni a gazdaságtudományi irányvonalon, meg tudja majd találni azokat a lehetőségeket, melyekkel a feltételek megteremthetőek" - emelte ki Deák István.

A részletekért tekintse meg a Telin TV Deák Istvánnal készített interjúját!

http://www.youtube.com/watch?v=tZipsaW2kjk&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.