Egyetem

A hasznosult tudás - innovációs nap az egyetemen + VIDEÓ, FOTÓK

A hasznosult tudás - innovációs nap az egyetemen + VIDEÓ, FOTÓK

2012. február 16., csütörtök
A hasznosult tudás - innovációs nap az egyetemen + VIDEÓ, FOTÓK

A szegedi egyetemnek csak egy pályája lehet - nemzetközi szintű kutatóegyetemmé kell válnia - hangsúlyozta Szabó Gábor rektor a Szegedi Tudományegyetem innovációs és kutatóegyetemi nyílt napján a Tanulmányi és Információs Központban.

"Az SZTE-nek csak egyféle pályája van, valóban nemzetközi szintű kutatóegyetemmé kell válnia. Ne tévesszen meg senkit, hogy pillanatnyilag kutatóegyetemi címet nyertünk, ez ugyanis nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden szempontból, nemzetközileg értelmezhetően is azok vagyunk - de annak kell lennünk, megvan hozzá az adottságunk" - szögezte le a rektor előadásában. Arra is kitért, ez az egyetlen olyan fejlődési pálya, amely vezérelheti az universitast abban a kaotikusnak is nevezhető helyzetben, amely ma a felsőoktatás területén megfigyelhető. Az egyetem küldetése a szellemi tulajdon előállítása és az azzal való gazdálkodás.

Ablak az egyetemre

Hozzátette: az egyetem egyablakos szolgáltatást szeretne nyújtani a Kutatás-fejlesztési Igazgatóságán keresztül, hogy ezen keresztül érhessék el a külső szereplők az intézményt, és ez kiféle is meg tudja mutatni az SZTE tudásbázisát. A Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság fontos feladata a belső szabályozás megteremtése és fenntartása, az SZTE szellemi alkotásainak egységes kezelése, az ipari hasznosítás elősegítése, az üzletfejlesztés. Egy most lezárult TÁMOP-projekt részeként kézikönyveket és az egyetem érdekeit is védő mintaszerződéseket készítettek. Létrejött egy egyetemi tudástérkép, amely egy komplex adatbázisrendszer az egyetem kutatás-fejlesztési kapacitásának összefoglalására. Ez az universitason belüli együttműködéseket is segíti. A projekt eredményeként létrehoztak egy Kutatóegyetemi Kiválósági Központot, mely 2,8 milliárd forintot nyert el öt témában a szuperlézertől az információs társadalomig.

Gyakorlatban

A délelőtt utolsó plenáris előadójaként Fábián Zsoltot, a Factory Creative Studio ügyvezetőjét hallhatták az érdeklődők, aki az SZTE és a vállalati szféra kapcsolatát érzékeltette cége és az universitas együttműködésének példáján keresztül. Mint mondta, a Factory a tervezőgrafikai munkáktól immár odáig eljutott, hogy piaci kutatóhelynek is számít. Hamarosan elindul érdemi együttműködésük az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszékével, az első GOP-pályázati (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) eredményeik sikeresek. Hangsúlyozta: az egyetemi partnerség megbízhatóságot jelentett a programnak, és nagy tudással rendelkező kutatóhelyekre találtak itt, amelyektől bátran lehet kérni. A kölcsönös együttműködés jegyében a Factory gyakornoki programot indított az egyetemi hallgatóknak, és hamarosan ösztöndíjakat is kínál majd nekik. Emellett a szegedi és a temesvári egyetem pályázatában is részt vesz, mely során képzésfejlesztést hajtanak végre az intézmények (itt a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- és Művészettörténeti Tanszékén létesül olyan speciális, 3D-technikát alkalmazó képzés, amilyen szakembereket a Factory is keres).

Milliók, milliárdok

A rektor ismertette az egyetem alkalmazott kutatási költségvetését is a 2006-2010-es időszakban. Eszerint alkalmazott kutatási pályázat révén 3,48 milliárdot könyvelhetett el az egyetem, az ipari k+f megbízások keretében 422 ipari szerződés született, és 3,66 milliárdot hozott. 40 szellemi tulajdon szerepel az egyetem IP-portfóliójában, és 35 millió forint folyt be szabadalomhasznosításból az elmúlt öt évben. Ez utóbbi adathoz a rektor hozzátette: hosszabb távon ezek nagyobb bevételt eredményezhetnek.

Ó, idők, ó, pályázatok...

Fonyó Attila

, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály egyik osztályának vezetője a pályázati rendszer és az egyetemi kutatás kapcsolatáról beszélt. Mint elmondta, 2012-ben kifutnak az eddigi pályázatok, beleértve az úgynevezett 7-es európai keretprogramot, az FP7-et is, illetve néhányat még idén meghirdetnek, ezután változások várhatók. Míg most elsősorban az uniós támogatású, ám hazai elosztású pályázatok erősebbek, a 2014-2020-as ciklusban a brüsszeli elosztású projektek jelentősége megnő. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az intézményeknek meg kell majd tanulniuk nagy projektekben együttműködni, és megfelelni a brüsszeli elszámolásnak. Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a köztes, 2014-ig tartó időszakra érdemes az intézményeknek már most előre tervezniük. Azt is hozzátette: 2014-ben nem lesz hazai elosztású pályázati forrás. Az osztályvezető ismertette a most futó, illetve a közeljövőben kiírandó pályázatokat is, melyek egy részével igyekeznek az új rendszerre, a Horizon 2020-ra is felkészíteni a pályázókat. http://www.youtube.com/watch?v=GrG59PlEhlw

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.