Egyetem

Páncélos labdák a Szegedi Vadasparkban

Páncélos labdák a Szegedi Vadasparkban

2011. augusztus 19., péntek
Páncélos labdák a Szegedi Vadasparkban

Fura szerzettel gyarapodott a különleges állatokban amúgy is bővelkedő vadasparki állatgyűjtemény. Egy újabb amerikai különlegességgel, a lajhárok és hangyászok rokonával, a matakóval, amely nem más, mint egy háromöves tatu faj.

Egy csehországi magántenyésztőtől állatcsere révén jutott hozzá a különleges állat 5 egyedéhez a Vadaspark, amelyeket a karanténidőszak lejárta után ma először figyelhettek meg a látogatók. Sokan el is csodálkoztak a láttukon, hiszen egyenesen földönkívüli benyomást keltő állatokról van szó. A tatuk közül a háromöves az, amely képes teljes mértékben összegömbölyödni, ekkor valóban úgy néznek ki, mint egy jól páncélozott focilabda. Ilyenkor tökéletesen záródik a páncélzata, nem adva a támadási felületet a ragadozóiknak. Másik jellegzetessége, hogy termetes, hegyes karmain jár. Kifejezetten mókás látvány nyújt, ahogy szedi a lábait, mintha egy rajzfilm szereplője lenne. Dél-Amerika száraz trópusi füves szavannáin él, mocsaras területek, száraz erdők mentén. Elsősorban rovarokkal, azon belül is hangyákkal és termeszekkel táplálkozik - kiváló szaglása vezérli a zsákmány felkutatásában. A tatuk a vendégizületesek közé tartoznak, amely egy csupa emlős furcsaságokat tömörítő rendszertani csoport. Olyan állatok tartoznak ugyanis a rokonságukba, mint a Szegeden is látható sörényes hangyász és a kétujjú lajhár. A tatuk között egérnagyságút éppúgy találunk, mint óriást, amely 60 kilogramm súlyú is lehet. Sőt, a régmúltban még nagyobb fajok is éltek, mint például a Glyptodon. Az 1 tonna súlyú és 2 méter hosszú tatufajjal valószínűleg az Amerikát meghódító emberek is találkozhattak, sőt, egyes feltételezések szerint éppen ők pusztították ki kb. 10 ezer évvel ezelőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.