Egyetem

Új technológiák bevezetését teszi lehetővé az új frekvenciarendelet

Új technológiák bevezetését teszi lehetővé az új frekvenciarendelet

2011. május 1., vasárnap
Új technológiák bevezetését teszi lehetővé az új frekvenciarendelet

Az április eleje óta érvényes új frekvenciarendelet új mobiltechnológiák bevezetését teszi lehetővé: a Vodafone most olyan mini bázisállomásokat kezd forgalmazni, amelyek nehezen elérhető, például föld alatti helyiségekben is lehetővé teszik a telefonálást és az internetezést.

Korábban ilyen eszközt már csak azért sem kínált egyetlen szolgáltató sem, mert a régi rendelet szerint nem a használt sávok alapján fizették a díjakat az államnak, hanem bázisállomásonként. Egy ilyen mini bázisállomás havi díja 20 ezer forint körüli összeg lett volna, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette piaci bevezetését.

Döbrőssy Gábor

, a cég vezérigazgató-helyettese az úgynevezett femtocella-technológiát alkalmazó bázisállomások nemzetközi sikeréről elmondta, Angliában már mintegy 100 ezer működik belőlük. Igaz, az ottani hálózat nincs olyan jó minőségű, mint a három magyar mobilszolgáltatóé, s ezért ott sokkal több a leárnyékolt terület, ahol nincs térerő. A Vodafone egyelőre csak vállalkozóknak kínálja az eszközt, s azt várja, hogy a következő egy évben mintegy 100 ezret ad el belőle. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) új rendelete sávos rendszerű, fix díjakat vezetett be, amelyek olyan területeken is érdekeltté teszik a szolgáltatókat beruházásokban, ahol eddig nem tették, mert minden egyes felépített új bázisállomás növelte az általuk fizetett díjakat. Most azonban egyes új fejlesztések után 4 évig akár 50 százalékos díjkedvezményt is kaphatnak. A cég mini bázisának segítségével 3G/HSDPA hálózatot lehet létrehozni minden olyan helyen, ahol eddig egyáltalán nem vagy csak gyenge volt a térerő. Az eszköz vezetékes internetkapcsolattal működik, hang- és adathívásra egyformán használható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.