Egyetem

Magyar-olasz egyetemközi együttműködés Rómában

Magyar-olasz egyetemközi együttműködés Rómában

2011. április 7., csütörtök
Magyar-olasz egyetemközi együttműködés Rómában

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor és a La Sapienza római egyetem vezetője, Luigi Frati egyetemközi együttműködési szerződést ír alá pénteken Rómában a magyar tanszéken.

Sárközy Péter

professzor, a magyar tanszék vezetője elmondta az MTI-nek, hogy eddig csak Budapesten az ELTÉ-vel, a műszaki és az orvostudományi egyetemmel volt a római egyetemnek szerződése. A szegedi lesz az első a magyar vidéki nagyvárosok egyetemei közül, amelyik ilyen szerződést köt a La Sapineza egyetemmel, bár az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága kutatói közül többen együtt dolgoznak olasz professzorokkal. Az együttműködési szerződési ceremóniát összekötik az olaszországi Hungarológiai Szemle megjelenésének 25 éves évfordulójával. Ebből az alkalomból a hungarológiai intézet és a folyóirat szerkesztőségének új székhelyén, a La Sapienza egyetem újonnan épült szárnyában konferenciát tartanak a szegedi egyetemmel közösen.

Pál József

professzor, a szegedi egyetem olasz tanszékének vezetője tart előadást Két kultúra Európában: Olaszország és Magyarország címmel. Sárközy Péter professzor, aki 1979 óta vezeti a római egyetem magyar tanszékét, bemutatja a szerkesztésében megjelenő folyóirat, a Rivista di Studi Ungheresi legújabb számát. A római magyar tanszék mellett hungarológiai intézet is működik, a szakon végzettek, a magyarságkutatással, magyar nyelvészettel és irodalommal foglalkozó doktorandusz hallgatók kutatnak ott, s az ő tanulmányaikat közli rendszeresen a szemle, amely 1986 óta jelenik meg évkönyvként, mintegy 200 oldalon - magyarázta Sárközy professzor. A 25. ünnepi számban olvasható öt tanulmány között a 13.-14. századi erdélyi szász városok kereskedelmi kapcsolatairól írt Andrea Fara.

Cinzia Franchi

, a padovai egyetem adjunktusa

Mikes Kelemen

törökországi leveleiről és

Petrőczi Kata Szidónia

költészetéről értekezett.

Andrea Carteny

az erdélyi magyar kulturális élet alakulását vizsgálta tanulmányában 1945-től napjainkig. Az értekezések írói valamennyien a római magyar tanszék hallgatói voltak - jegyezte meg a tanszékvezető. A szegedi egyetemi küldöttség az együttműködési szerződés aláírása után a Római Magyar Akadémián tudományos tanácskozáson vesz részt a La Sapienza egyetem tanáraival, így a gyógyszer - és az analitikus kémia, a fizika, a neurológia tudósai beszélnek legújabb eredményeikről - mondta Sárközy Péter professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.