Egyetem

Digitalizálódó természettudományos képzések

Digitalizálódó természettudományos képzések

2010. október 1., péntek
Digitalizálódó természettudományos képzések

Mintegy 80 millió forintból fejleszt közösen a természettudományos képzés alapszakjaihoz digitális tananyagokat négy felsőoktatási intézmény - a Debreceni Egyetem (DE), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Nyíregyházi Főiskola (NYF) - természettudományi kara - közölte Gaál István, a DE tudományegyetemi karok elnöke pénteken, a projekt debreceni konferenciája közben tartott sajtótájékoztatón.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja (TÁMOP) keretében 2009-ben elnyert kétéves projekt nemcsak a tanulást, de a hallgatói mobilitást is megkönnyítheti - mondta a professzor. Az új, egységes digitális tananyag kipróbálása már tavasszal megkezdődik a négy felsőoktatási intézmény természettudományi karain - közölte az MTI érdeklődésére

Mucsi László

, a SZTE természettudományi és informatikai kar dékánhelyettese. Az Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz című pályázat keretében összesen 48 olyan digitális tananyag kifejlesztése a fő cél, amelyek az állandó utánnyomás elkerülésével és a kísérletek videón történő bemutatásával költségcsökkentést eredményeznek az intézményekben - magyarázta a részleteket

Kozma Gábor

, a DE tanszékvezetője.

Kiss Ferenc

, a NYF dékánja hozzátette: a tananyagok döntő része a résztvevő négy felsőoktatási intézményben dolgozó oktatók közös munkájaként készül, ami biztosítja az egyes tématerületek legkiválóbb szakértőinek az együttműködését. Ezen túlmenően fontos az intézményváltás szempontjából is: az egységes tananyag biztosítja az átjárhatóságot a felsőoktatási intézmények között.

Erostyák János

, a PTE dékánhelyettese reményét fejezte ki, hogy az alapszakok után a mesterszakok egységes digitális tananyagainak kidolgozására is lesz pályázati lehetőség. Az MTI érdeklődésére hozzátette: jelenleg hat tantárgyban - biológia, fizika, kémia, matematika, földrajz és környezettan - készül el a digitális tananyag, amelyhez ingyenesen juthatnak hozzá a hallgatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.