Egyetem

Kutakodó középiskolások az SZBK-ban

Kutakodó középiskolások az SZBK-ban

2010. július 11., vasárnap
Kutakodó középiskolások az SZBK-ban
Június 27. és július 9. között rendezték meg az MTA Szegedi Biológiai Központjában (SZBK) a VII. Középiskolás Élettudományi Kutatótábort 40 diák részvételével, a „Straub Örökség” Alapítvány szervezésében. A táborra mintegy 120 magyarországi és határon túli diák jelentkezett, közülük választott ki negyven 10. és 11. évfolyamos középiskolás diákot tanáraik ajánlása alapján egy, az Alapítvány által felállított bizottság.

A szerencsés kiválasztottak ingyenesen vehettek részt a táborban, amelynek költségeit ebben az évben döntően a TÁMOP- 4.2.3-08/1-2009-0009 pályázaton elnyert támogatás fedezte. A tábor elsődleges célja az volt, hogy erősítse az élettudományok iránti érdeklődést a fiatalok körében. A szervezők nem titkolt célja az is, hogy a legtehetségesebb középiskolás fiatalok később a Szegedi Tudományegyetemen tanuljanak tovább. A diákok előadásokat hallgathattak egyetemi és akadémiai professzorok közreműködésével, illetve laborgyakorlatokon is részt vehettek. A kemény munka mellett a szabadidő tartalmas eltöltéséről is gondoskodtak a szervezők: így szegedi városnézésre vitték a fiatalokat, ellátogattak az Ópusztaszeri Nemzeti Parkba, illetve a Szegedi Vadasparkba, az Egyetemi Füvészkertbe. A diákok igen nagy érdeklődéssel hallgatták az előadásokat, és aktívan vettek részt a labormunkában. Az egyik résztvevő diák például elmondta, hogy a középiskolában az alacsony óraszám csak nagyon ritkán teszi lehetővé laborgyakorlat szervezését, ráadásul az iskolai laboratóriumok felszereltsége messze elmarad egy kutatóintézetétől. Egy másik résztvevő azt emelte ki, hogy a kutatótáborban lehetőség van a diákok speciális kérdéseinek megválaszolására is, hiszen az adott téma kutatóitól kérdezhetnek; míg az iskolában nem minden esetben kapnak választ az őket érdeklő kérdésekre. A szabadidős programokat bár néha kissé fárasztónak, ám rendkívül tartalmasnak ítélték meg a résztvevők, és elmondásuk szerint sok új barátság született a tábor ideje alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.