Egyetem

A kutatóegyetemek jövőjéről tartanak ma konferenciát

A kutatóegyetemek jövőjéről tartanak ma konferenciát

2010. június 22., kedd
A kutatóegyetemek jövőjéről tartanak ma konferenciát

A kutatóegyetemek jövőjéről tartanak ma konferenciát Budapesten Sólyom László köztársasági elnök fővédnökségével. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén beszédet mond Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Hudecz Ferenc, az ELTE rektora.

A Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről című tanácskozáson a tizennégy előadó egyebek mellett a kutatóegyetemi perspektívákról, a kutatóegyetemek innovációs szerepéről és nemzetközi kapcsolatairól számol be. A kutató-elitegyetemi és a kiváló egyetemi címeket április 16-án adta át

Bajnai Gordon

akkori kormányfő,

Hiller István

oktatási miniszter és

Pálinkás József

, az MTA elnöke a Parlamentben. Kutató-elitegyetemi címet kapott a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Kiváló egyetem miniszteri elismerést kapott a Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem. A pályamunkákat négy-hat szakértő bírálta el, majd a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Felsőoktatási Tudományos Tanács, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Bologna-bizottság elnökének képviselője és az MTA elnöke zsűriként döntött a végeredményről. A kutató-elitegyetemi program elemei közé tartozik a szellemi potenciál fejlesztése; vagyis az intézmények a nemzetközi életben elismert kutatókat foglalkoztatnak, a tehetséggondozást a képzés minden szintjén kiemelt feladatként végzik. A program része a kutatás-fejlesztési infrastruktúra, a kiemelt kutatási területek és az intézményi kapcsolatrendszer fejlesztése. A kutató-elitegyetemekre tervezett teljes forrás országos szinten 27 milliárd forint, ebből hatmilliárdot a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból biztosít a kormány. Első körben valamivel több mint 20 milliárdot osztottak szét, a fennmaradó összegre új pályázatot hirdetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.