Egyetem

Éghajlat-konferencia Szegeden

Éghajlat-konferencia Szegeden

2009. november 19., csütörtök
Éghajlat-konferencia Szegeden

A következő évtizedekben az éghajlat további melegedése várható, de azt még nem tudni, hogy csapadék viszonylatában a növekvő észak-európai vagy a csökkenő déli területekhez tartozik majd Magyarország - mondta el egy szegedi konferencián az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Bozó László

az Éghajlat-politika - a Magyarország előtt álló kihívások uniós perspektívában címmel megrendezett konferencián elhangzott előadásában kifejtette, hogy Magyarországon valamivel több mint száz megfigyelő állomás van; a hálózatot kiegészíti néhány radarállomás a csapadék megfigyelésére, illetve pár olyan állomás, amely a légszennyezettséget méri. Közlése szerint az éves átlaghőmérsékletben az 1900-as évek elejétől kezdve folyamatos növekedést figyelhető meg, összességében 1,2 Celsius-fokos emelkedést regisztráltak. Több lett a nyári napok- és a kiemelkedően meleg téli napok száma is. A csapadéknál enyhe csökkenő irányzat mutatkozik szinte mindegyik évszakban, de a tavaszi a legrosszabb, mivel nagy károkat okoz a mezőgazdaságban. Elsősorban a csapadékos napok száma csökkent, a lehulló csapadék mennyisége azonban nem - az utóbbival azonban az a gond, hogy hirtelen nagy mennyiségben hullik le. Az előrejelzések alapján ez a tendencia folytatódik majd: emelkedik a hőmérséklet, és a csapadék szempontjából pedig egyre több alkalommal lesz szélsőséges helyzet - mutatott rá a szakember. Szerinte érdekes kérdés, hogy a jövőben Magyarországon az észak-európai, bővebb csapadékzóna érvényesül, vagy pedig a déli, szárazabb időjárás lesz a meghatározó. Az ország a két sáv találkozásánál fekszik. A konferencián szó volt a megújuló energiákról, az energiahatékony épületekről, az alkalmazkodó mezőgazdasági lehetőségekről és a vízgazdálkodásról is. A tanácskozás szervezői emlékeztettek arra, hogy az éghajlatváltozás kérdése napjainkban a világpolitikai figyelem középpontjába került: klimatikus viszonyaink megváltozása, így elsősorban a globális felmelegedés által kiváltott környezeti, erőforrás- és népesedési válság várhatóan már rövid távon gyökeres változásokat eredményez a mindennapokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.