Egészség

Ritka rendellenességgel született kisfiút mentettek meg a gyermekklinikán

Ritka rendellenességgel született kisfiút mentettek meg a gyermekklinikán

2023. február 15., szerda
Ritka rendellenességgel született kisfiút mentettek meg a gyermekklinikán

A kétéves Kovács Benett Zoltán ritka fejlődési rendellenességgel született. A gyermekklinikán végrehajtott beavatkozás volt az életében a negyedik műtét, és még egy vár rá, ami után remélhetőleg végre teljes életet élhet - derül ki az SZTE sajtóközleményéből.

A hódmezővásárhelyi kisfiú az omphalocele nevű rendellenességgel született. A koraszülöttként, császármetszéssel világra jött Benett valamennyi hasi szerve a hasfalon kívülre került.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ orvosai három műtétet hajtottak végre rajta.

A negyedikben – és várhatóan majd az ötödikben is – Dr. Amulya Saxena, londoni gyermeksebész volt a segítségükre.

Benett esetében ugyanis úgynevezett óriás omphaloceléről volt szó, amely rendkívüli kihívások elé állította a szegedi orvosokat.

Dr. Kovács Tamás, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ Gyermeksebészeti osztályának vezetője azt mondta, az omphalocele tünetei a születés után szabad szemmel jól láthatók, súlyos állapotnak tekinthető, ami összetett ellátást igényel. Mint mondta, a szervek a sérülékenységük miatt nem helyezhetők vissza a hasfalon belülre egy lépésben, ezért hívták segítségül a világhírű gyermeksebészt.

A hódmezővásárhelyi kisfiú korábban már átesett három műtéten. Az elsőre rögtön a születését követően került sor, ekkor egy steril műanyag zsákocskába, – úgynevezett silóba – helyezték a kívülre esett szerveit, a másodiknál kicserélték ezt a bizonyos silót, a harmadiknál a bőrrétegeket zárták be.

A szülők, Kovács Zoltán és felesége Viktória 51 nap után vehették először kézbe gyermeküket, akit 81 nap után vihettek haza. Benett az első 35 napot mélyaltatásban töltötte.

A negyedik műtét során – amelyre nemrég került sor –, Dr. Amulya Saxena és Dr. Kovács Tamás a hasűri szervek nagy részét vissza tudta helyezni és egy természetes kollagén tartalmú hálóval kisebbítette a hasfali hiányt.

- A cél, hogy mire Benett óvodás lesz, addigra minden a helyére kerüljön és a fiú teljes értékű életet élhessen - nyilatkozta Dr. Amulya Saxena.

Fotó: Bobkó Anna/SZTE NKI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.