Egészség

Majdnem 5 ezren kapták el a koronavírust húsvétkor

Majdnem 5 ezren kapták el a koronavírust húsvétkor

2022. április 19., kedd
Majdnem 5 ezren kapták el a koronavírust húsvétkor

Napi közel ezer ember fertőződött meg húsvétkor, aggodalomra azonban semmi ok.

Az elmúlt öt napban összesen 4978-an fertőződtek meg a koronavírussal. 106 többségében idős, krónikus beteg hunyt el, az aktív fertőzöttek száma pedig 77710 főre csökkent. 1560-an vannak kórházban.

A fertőzötteknek egy ideje már nem kell hatósági járványügyi megfigyelés alá kerülniük, ha rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, illetve automatikusan gyógyultnak minősülnek, ha tünetmentesek egy hét után.

A mai naptól pedig a mentősöket is tehermentesítették: a továbbiakban csak a háziorvosok végeznek tesztet. Az oltás lehetősége továbbra is biztosított.

Rekombináns variáns bukkant fel, de nincs ok az aggodalomra

Brit sajtóértesülések korábbi beszámolója szerint Nagy-Britanniában már terjed a delta- és omikron-kombinációjából összetevődő XE rekombináns vírusvariáns. Ez azonban nem sokkal fertőzőbb, mint az omikron és nem is veszélyesebb.

,,A rekombinánsok gyakoriak, de gyorsan el is tűnnek. Egy hibrid variáns úgy jöhet létre, hogy egy ember szimultán megfertőződik a két variánssal, ami a szervezetében egy rekombinánssá kereszteződik." - mondta Rusvai.

Ahogy a nemzetközi sajtó, úgy Rusvai Miklós is úgy nyilatkozott: nem valószínű, hogy ez a vírus komoly gondokat okozna, mivel Nagy-Britanniában hiába hasonló a napi fertőzések száma, mint az omikron hullám idején, nem vezetnek vissza semmilyen korlátozást - ez pedig jól tükrözi, hogy mennyire súlyos is a helyzet valójában.

A szakember a negyedik oltásról is beszélt: szerinte azt inkább őszre érdemes időzíteni, mikor ismét felütik a fejüket a cseppfertőzéssel terjedő betegségek.

(via koronavirus.gov.hu, Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.