Egészség

Boldogkői szerint az omikron még okozhat gondokat

Boldogkői szerint az omikron még okozhat gondokat

2022. január 3., hétfő
Boldogkői szerint az omikron még okozhat gondokat

Európa-szerte már elindult, és nálunk is egyre több jel utal az omikron variáns által okozott ötödik járványhullám felfutására. Az utóbbi napok szakértői nyilatkozatai, és a környező országok járványügyi statisztikái első látásra ellentmondásosak egymással, ám ahogy egyre többet tudunk meg magáról az új vírusmutánsról, úgy tűnik egyre biztosabbnak, hogy a következő hullám sem lesz egyszerűbb.

Még nem tudunk biztosat

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus lapunknak az omikronnal kapcsolatos fejleményekről úgy nyilatkozott: nem lehet egyértelműen kimondani, hogy az omikron jelentené a pandémiát lezáró utolsó járványhullámot, sem azt, hogy nem fog komoly problémákat okozni.

Míg az eddigi vírusváltozatok fokozatos evolúciója nyomom követhető volt, addig az omikron genetikai értelemben egy óriásit ugrott, számos kedvező mutáció alakult ki ennél a variánsnál. A szakemberek számítottak ugyan arra, hogy a koronavírus le fog gyengülni, és endemikussá válva, szezonális járványokat okoz, de ez a gyengülés váratlanul és hamar következett be. Ez azt jelentheti, hogy a vírus még nem biztos, hogy nem fog virulensebb variánsokat produkálni a közeljövőben.

A professzor elmondása szerint három tényező jellemzi egy variáns veszélyességét: mennyire fertőzőképes, mennyire hatékonyan kerüli ki a már kialakult immunvédettséget, illetve mennyire súlyos megbetegedést okoz. Az omikron kapcsán most már lényegében biztosan kijelenthető, hogy az eddigi leggyorsabban terjedő variáns, ami ellen a legkevésbé hatékonyak a jelenlegi vakcinák és a természetes fertőzés során kialakult immunvédettség.

Ugyanakkor az eddigieknél lényegesen gyengébb megbetegedést okoz, mivel elsősorban a felsőlégutat fértőzi meg. Egészen mostanáig kérdéses volt, hogy az omikron virulenciacsökkenését a kialakult immunvédettség okozza, vagy a mutációk. Több publikáció is megerősítette, hogy a virulenciacsökkenésnek genetikai okai vannak, a mutációk eredményei.

Azonban kiemelte, hogy ilyen mértékű terjedőképesség mellett az omikron még akkor is gondokat okozhat, ha egyébként a súlyos megbetegedés aránya kisebb, mivel sokkal rövidebb idő alatt duplázódik a fertőzöttek száma.

Óvatosan optimisták

Szlávik János infektológus az ötödik hullámmal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az omikron mellett az influenza két új törzsétől is óvakodnunk kell, azonban mindhárom vírus ellen hatásosak a jelenlegi vakcinák. Az omikron kapcsán konkrét számadatokat is közölt: szerinte az első oltás 30, a második 60, a harmadik 70-80 százalékban véd meg tőle. Azt azonban ő sem tudta megmondani, hogy mi lesz az ötödik hullámmal, de ,,ne gondoljuk, hogy az omikron valami különleges csoda, ami lepusztítja az országot". Az oltottak és a fertőzésen átesettek azonban mindenképpen védettek valamennyire ellene.

Rusvai Miklós vírusszakértő még ennél is optimistább: bár szerinte is be fog robbanni még egy ötödik hullám, azonban kevesebb súlyos esetre számít és véleménye szerint ez lehet majd az utolsó Covid-hullám, 2022 második felétől a koronavírus a megfázáshoz és az influenzához hasonló betegséggé ,,szelídül".

Rohamosan terjed a járvány a szomszédban

Romániában az elmúlt hét napban gyorsabban terjedt a koronavírus-járvány, mint bármikor a kór megjelenése óta. Az MTI azt írja, a stratégiai kommunikációs törzs által közölt hivatalos járványadatok statisztikájából kiderül, a hétfővel bezáruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel, mint a korábbi hét napban (4682).

(via Index, Portfolio)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.