Egészség

Egyre súlyosabb tüneteket okoz a vírus

Egyre súlyosabb tüneteket okoz a vírus

2021. március 10., szerda
Egyre súlyosabb tüneteket okoz a vírus

Nem engedhetjük meg, hogy elfogyjon a türelem a védekezésre

„Az új fertőzöttek száma napról napra növekszik, a járvány meredeken felszálló ágában vagyunk" – hangsúlyozta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos a napi adatok ismertetve elmondta, 5653 az új fertőzöttek száma, és meghalt 179 többségében idős, krónikus beteg. A fertőzöttek közül egyre többen szorulnak kórházi kezelésre. Egyre súlyosabb esetekkel találkoznak orvosaink, és sokszor a fiatalok köréből kerülnek ki a betegek. A kórházba kerülést követően órákon belül lélegeztetőgépre szorulnak.

Úgy tűnik fogy az erőnk, de ezt nem engedhetjük meg magunknak ebben a szakaszban – hangsúlyozta.

A bevezetett szabályok a jelen helyzetben minimum követelmények. Itt nemcsak a saját egészségünkről van szó, hanem egymást és a közösséget is veszélyeztetjük, ha a szabályokat nem tartjuk be – magyarázta.

Alapbetegség nélküli fiatalok is veszélyben vannak

A kórházban ápolt betegek 10 százaléka szorul lélegeztetőgépre. Kórházba kerülést követően rendkívül gyorsan romlik a fertőzöttek állapota. Elmondta, két 30-as éveiben járó fiatal is volt a halálos áldozatok között. Róluk egyelőre nem áll rendelkezésre teljes adat, de jelenlegi ismereteink szerint nem volt alapbetegségük.

Rendszerbetegségről beszélünk. Míg egy évvel ezelőtt egy légzőszervi megbetegedéssel álltunk szemben, azóta bebizonyosodott, hogy több szervünket is érintheti. A koronavírus az egész szervezetet megbetegítheti, és az erek belső falának a gyulladásával járhat. De még így is sok mindent még nem tudnak a betegségről.

Minden kontaktust és társadalmi érintkezést, ami nem halaszthatatlan azt most halasszuk el – kérte a tiszti főorvos. Szeretnénk a regisztrált nyolcvan év felettiek oltását befejezni. Aki még nem tette meg, regisztráljon, hiszen a háziorvos csak így értesülhet arról, hogy oltakozási igény van –magyarázta.

Ha szeretné felvenni az oltást a páciens, de nem tud elmenni a rendelőbe, ott a háziorvosok menjenek házhoz – kérte az ország háziorvosait.

A kórházakban biztosított a megfelelő kezelés

Aki kórházba kerül, biztos lehet abban, hogy megfelelő kezelést fog kapni. Van elég ágy, lélegeztetőgép. Mindegyik vakcinánk amit használunk hatásos, és tudjuk jól, hogy az első dózis utáni két hétben már megfelelő immunitást biztosítanak. Egy oltás is nagy lépést jelent a védettség kialakulásához – emelte ki. A kórházi oltópontokon Szputnyi- és Pfizer-vakcinákkal végzik az oltást.Jól állunk az idős korosztály beoltásával, de szeretnénk most már lefedni és megvédeni őket. A fiatalokhoz szólva elmondta, felelősséget vállalva tartsanak ki a szabályok betartásának fegyelmével.

A favipiravirral kapcsolatban Müller Cecília arról beszélt, aki pozitív lesz, hívja azonnal a háziorvosát, hiszen ő tudja felírni a gyógyszert, abban az esetben, ha ezt szükségesnek tartja. 

A koronavírus-fertőzésen átesett embereket vérplazmaadására is kérte, ehhez feltétel, hogy legalább két hete legyen tünetmentes, aki vérplazmát ad, ne legyen krónikus betegsége és 60 év alatti legyen. 

(M1, Origo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.