Egészség

Az egészségügy felkészült a járvány tetőzésére

Az egészségügy felkészült a járvány tetőzésére

2020. november 6., péntek
Az egészségügy felkészült a járvány tetőzésére

A tiszti főorvos hangsúlyozta: bár folyamatosan nő a megbetegedések és a halálozások száma, mindkettő tekintetében Európa középmezőnyébe tartozunk, az egészségügyi dolgozók megfertőződése tekintetében jobban állunk az uniós államok többségénél.

– Magyarországon kedvező az egészségügyi dolgozók fertőzöttségi aránya, mindössze 3,3, százalék, ez a WHO adatai szerint nagyon jó, mert más országokban átlagosan 10-15 százalékos ez az arány. Ez az egészségügyi dolgozók fegyelmezettségének is köszönhető – közölte.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a tavaszi ágyfelszabadítás elegendő lehet, a magyar ellátórendszer felkészült a járvány tetőzésére. Mint mondta, a magyar egészségügyi tárca úgy döntött, az elhalasztható orvosi beavatkozásokat átütemezik, a gondosság és a megelőzés elve alapján a koronavírusra koncentrálnak.

Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivőjének beszámolója szerint a kijárási korlátozásokra szóló szabályok megszegése miatt a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a korlátozó és védelmi intézkedések szabályainak megszegését. A rendőrök az esetek 96 százalékában már a figyelmeztetésnél súlyosabb büntetéseket alkalmaznak. A helyszíni bírságok összege átlagosan 22 ezer forint körül van. A rendőrök a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek mellett a tömegközlekedési eszközök ellenőrzését is folyamatosan végzik.

Gál Kristóf beszámolója szerint a csütörtökön Budapesten egy trolibuszon kellett intézkednie a rendőröknek, miután egy férfi nemcsak nem vette fel a maszkot a járaton, hanem leszállni sem volt hajlandó. Így a járőröknek testi kényszert kellett alkalmazniuk, a védelmi intézkedésekben foglaltak megszegése miatt eljárás indult a szabályszegő utas ellen. Csütörtökön az országos ellenőrzés során egy alkalommal kellett a rendőrségnek vidéken intézkedni a védelmi szabályok betartásának megszegése miatt kereskedelmi egységben.

Az alezredes emlékeztetett: a rendőrök akár be is zárhatják a szabályokat megszegő üzleteket. Tájékoztatása szerint a humanitárius korridoron áthaladó külföldi járművezetők közül 51 ellen kellett intézkedni a szabályok megsértése miatt az elmúlt 24 órában.

– A 4439 új karanténra kötelezett személy került rendőri ellenőrzés alá, így összesen jelenleg 30741 ember áll a karantén miatt járványügyi elkülönítés alatt, 2638 polgárnál alkalmazzuk az elektronikus ellenőrzést. A karantén szabályait a rendőrök tegnap 14389 esetben ellenőrizték, két esetben helyszíni bírságot alkalmaztak a szabálysértőkkel szemben, 32 polgár ellen feljelentést tettek – ismertette Gál Kristóf.

(MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.