Egészség

Elmarad a Nobel-díjasok és a tehetséges diákok szegedi találkozója

Elmarad a Nobel-díjasok és a tehetséges diákok szegedi találkozója

2020. március 9., hétfő
Elmarad a Nobel-díjasok és a tehetséges diákok szegedi találkozója

A Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) elhalasztja a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XV. találkozóját - közölte az eseményt szervező alapítvány.

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány április 5-7 között tervezte megrendezni a XV. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját Szegeden. Az SZTA rendkívül népszerű rendezvényein az elmúlt években 11 Nobel-díjas kutató és 123 gimnázium, több mint 4000 gimnazistája vett részt. Idén tavasszal Ada Yonath izraeli Nobel díjas tudós találkozott volna az akadémia fiataljaival. Mint ismeretes, 2019 végén Kínában kialakult egy főleg légúti tünetekkel járó megbetegedés (COVID-19), aminek a hátterében egy új koronavírust (SARS-CoV-2) azonosítottak. A vírus Európában is megjelent és a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. Az SZTA operatív vezetése március 9-i döntése értelmében a rendezvényt elhalasztja, annak időpontja később kerül kijelölésre. „Ahogyan a korábbi években, idén is nagy energiával és lelkesedéssel készültünk áprilisi rendezvényünkre. A XV. jubileumi konferenciánkra Budapestről és az ország minden megyéjéből érkeznének középiskolások, tanárok és egyéb résztvevők. Annak ellenére, hogy Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak, egy esetleges, a konferencia résztvevői között megjelenő fertőzés, azonnali országos terjedést vonhatna maga után. Tekintettel arra, hogy számunkra az SZTA tagjainak és az ország lakosságának az egészsége az első, Ada Yonath-tal történt egyeztetést követően, az Operatív Törzs és Magyarország Kormányának ajánlásaival összhangban a rendezvény elhalasztása mellett döntöttünk. A felelősségteljes döntésünkből adódó kellemetlenségekért elnézést és egyben megértést kérünk” – nyilatkozta Hegyi Péter, az SZTA programigazgatója.

(Kiemelt képünk egy korábbi találkozón készült)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.