Egészség

Miért jó, ha kötelező a bárányhimlő elleni oltás?

Miért jó, ha kötelező a bárányhimlő elleni oltás?

2017. február 16., csütörtök
Miért jó, ha kötelező a bárányhimlő elleni oltás?
hpv_elleni_vedooltas01_gs

Már vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogyan bővíthetnék ki a hazai védőoltási rendszert, miután a bárányhimlő-oltóanyag kötelezővé tételéért egy gyermekorvosi egyesület kampányt indított. Lázár János januárban bejelentette: a kormány nyitott arra a javaslatra, hogy a bárányhimlő elleni oltás ingyenes legyen, valamint hasonlóan gondolkodik az agyhártyagyulladás B típusa elleni védőoltással kapcsolatban is.

Mint ahogyan arról korábban írtuk, az állam januártól ingyenessé, egészen pontosan pár száz forintos dobozdíjért tette elérhetővé a kétévesnél kisebb gyerekek számára az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltást. Ez az a baktériumtörzs, mely leggyakrabban fertőz a kisközösségekben, a B típusú mellett. A központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedéséért felelős B típus ellen is létezik már védőoltás néhány éve, de az még mindig nagyon drága: 27 ezer forintba kerül. Az összeg persze nem rettentette el azokat a szülőket, akik a

tavaly decemberi halálhíreket olvasva

meg akarták védeni gyermeküket a fertőzéstől, melynek következtében országos készlethiány alakult ki a Bexsero nevű vakcinából. Az agyhártyagyulladás B típusa elleni védőoltás térítésmentessé tétele legutóbb január 19-én merült fel a

Lázár János

miniszterelnökséget vezető miniszter vezette Kormányinfón. Akkor elmondta: a kormány nyitott arra a javaslatra, hogy az agyhártyagyulladás elleni oltás ingyenes legyen, valamint hasonlóan gondolkodnak a bárányhimlő elleni védőoltással kapcsolatban is. Arról tájékoztatta az újságírókat, február elején tárgyalnak az oltás sorsáról.

oltas_injekcio

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, megkezdődtek-e már az egyeztetések, és ha igen, úgy mikorra várható a vakcina beemelése az ingyenes oltóanyagok közé. Azt is szerettük volna megtudni, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesületének kezdeményezése a kormány elé került-e már, ők ugyanis a hódmezővásárhelyi gyakorlat alapján azért kampányoltak, hogy a bárányhimlő elleni oltás felkerüljön a kötelező védőoltások közé. A Csongrád megyei városban már kimutatható a bárányhimlő elleni védekezés: azzal, hogy ezer gyermek kapott kötelező oltást, a 2013-as 300 megbetegedéshez képest tavaly már csak 41-et regisztráltak. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól azt a választ kaptuk: "a hazai védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van". Ezenkívül írásban megerősítették, hogy a a rendkívül magas átoltottság révén hozzájárul a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szembeni védekezéshez, a hazai járványügyi biztonság fenntartásához, és hogy a "magyarországi kötelező védőoltási rendszer eredményei világviszonylatban is kimagaslóak".

Bosnyákovits Tünde

megyei tiszti főorvos elmondta, a "bárányhimlő vírusa magas lázzal, hólyagos kiütésekkel jelentkezik, extrém esetben a nyálkahártyán és a szaruhártyán is". A szakember üdvözölte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének javaslatát, s mindenkit arra biztat, hogy a kötelezők mellett adassa be az ajánlott védőoltásokat is, hiszen betegség esetén jóval enyhébbek lehetnek a gyermekek tünetei. Minél később kapja el valaki a bárányhimlőt, annál veszélyesebb, a szövődmények kialakulásának is jóval nagyobb az esélye.

testneveles_jatszoter_gyerek

Éppen ezért sok szülő inkább viszi bárányhimlős közösségbe a gyermekét óvodás korában csak azért, hogy minél előbb átessen az 1-2 hétig tartó kellemetlenségen, remélve egyúttal, hogy ezzel többet használ, mint ártana. Pedig a vírus sosem ürül ki, hiába győzte le a szervezet évtizedekkel korábban sikeresen. Az újraaktivizálódás övsömör néven ismert, amelyet főleg idős korban sokan megtapasztalnak. A bárányhimlő elleni védőoltás egyébként más országokban sem kötelező, akárcsak Magyarországon, a nyugat-európai államokban is az ajánlottak listáján szerepel, térítését részben vagy egészben támogatják. Az oltottsági arány mégis igen magas, a National Library of Medicine National Institutes of Health szerint 90 százalék körüli még a híresen oltásellenesnek számító USA-ban is. Azért, mert az oltatlan gyerekek egészségügyi kockázatot jelentenek, s bár nem büntetik a szülőket, amiért nem adatták be a bárányhimlő elleni vakcinát, megtiltják, hogy az oltatlan kicsiket iskolába vagy óvodába írassák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.