Egészség

Egyre több a "kulcslyuksebészeti" beavatkozás az idegsebészetben

Egyre több a "kulcslyuksebészeti" beavatkozás az idegsebészetben

2016. június 22., szerda
Egyre több a "kulcslyuksebészeti" beavatkozás az idegsebészetben

A "kulcslyuksebészet", vagyis a neuroendoszkópia legújabb technikai fejlesztéseiről tartottak műtéti bemutatókat szerdán a Debreceni Egyetem (DE) idegsebészeti klinikáján.

A 3D-s endoszkóppal végrehajtott műtéteket, amelyeket Bognár László, a klinika igazgatója svájci, német és ausztrál professzortársaival végzett el, kivetítőkön keresztül követhették nyomon a kurzusra Norvégiából, Angliából, Oroszországból, Brazíliából, Japánból, Indonéziából, Ukrajnából, Olaszországból és az Egyesült Államokból, valamint a hazai idegsebészeti centrumokból érkezett szakorvosok. A Debreceni Egyetem egy nemzetközi kutatócsoport, az Endomin College tagjaként részt vesz a neuroendoszkópiai eljárások folyamatos fejlesztésében, illetve az új technikák oktatásában - jelezte

Bognár László

professzor a bemutató műtéteket megelőző sajtótájékoztatón. Ismertetése szerint a neuroendoszkópos technika olyan speciális eljárás, amellyel a hagyományosnál kisebb metszést ejtenek a koponyán, és az endoszkópos kamera segítségével tárják fel az operálni kívánt területet. Az endoszkópos operációval minimálisra csökkenthető a szövődmények kockázata és lényegesen kisebb terhelésnek vannak kitéve a betegek, mint a hagyományos műtéteknél. Ezért elsősorban olyan súlyos betegségeknél alkalmazzák, mint például az elzáródásos kamratágulat, a fejlődési rendellenességből származó agykamratágulat, a koponyaalapi tumorok, de az agyalapi mirigyek jóindulatú daganatai és az agyalapi verőértágulat is operálható ezzel a módszerrel - fűzte hozzá a debreceni idegsebészet vezetője.

Robert Reisch

, a zürichi idegsebészet professzora kiemelte: a 3D-s endoszkópiával, két kézzel végezhető eljárással olyan agyműtéteket is elvégezhetnek, amelyekre a korábbi eljárásokkal nem volt lehetőség. Az endoszkópiás eljárás az idegsebészet teljes spektrumában alkalmazható, de azt hosszas tervezés alapján döntik el, hogy adott esetben a "kulcslyuksebészetet" kombinálják-e más megoldással, például gammakéssel - ismertette. Hozzátette: minden esetben az a cél, hogy a beteg legkisebb terhelésével, az egészséges struktúrákat megkímélve távolítsák el a tumorokat, ami jelentősen befolyásolja a beteg várható élettartamát és életminőségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.