Egészség

Szegeden is vért adhatunk a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapján

Szegeden is vért adhatunk a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapján

2013. október 2., szerda
Szegeden is vért adhatunk a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapján

Közös országos véradást szervez a vörösiszap-katasztrófa harmadik évfordulójára és a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt. Csongrád megyében október 4-én reggel 7 órától várják a véradókat Szegeden, a Napos út 4. szám alatt, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen.

A katasztrófavédelem a megemlékezés sajátos formáját választotta az idei évben, amikor a Magyar Vöröskereszttel közösen országos véradást szervez. Október negyedikén a megyei és fővárosi igazgatóságokon várják mindazokat, akik ilyen módon is szeretnének megemlékezni a katasztrófák áldozatairól. A másik nem titkolt cél a vérkészletek feltöltése, hiszen alig egy hónap múlva itt a Halottak napja, amikor sokan kelnek útra országszerte, emelkedhet a közúti balesetek száma, a kórházaknak az életmentő műtétek elvégzéséhez pedig elegendő vérkészítményre van szükségük. Az országban huszonnyolc helyszínen, a főigazgatóságon és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon várják a véradókat, de lesz, ahol a tűzoltóságon, illetve a véradóállomáson lehet jelentkezni. Csongrád megyében október 4-én reggel 7 órától várják a véradókat Szegeden, a Napos út 4. szám alatt, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen. Azokat várják, akik elmúltak 18 évesek, testsúlyuk meghaladja az ötven kilogrammot. A regisztrációhoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges. A véradás előtt a jelentkezők orvosi vizsgálaton esnek át. Három éve, 2010. október negyedikén átszakadt a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. ajkai timföldgyára vörösiszap-tárolójának gátja. A Kolontár és Ajka közötti tározó X-es kazettájából több mint egymillió köbméternyi zagy zúdult a környékre, elöntve Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül negyven négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben. A katasztrófában tíz ember meghalt, a sérültek száma meghaladta a százötvenet. A Torna-patak teljes élővilágát, valamint a Marcal folyónak a patak torkolata alatt lévő részének flóráját és faunáját is kipusztította az erősen lúgos szennyeződés. A vörösiszap-katasztrófát követő károk helyreállítása összesen 38 milliárd forintba került, ebből 21 milliárd forintot a környezeti elemek helyreállítása emésztett fel. A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető. Magyarországon a világnapot 1999 óta tartják számon. Forrás: Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.