Egészség

Videokapcsolattal temesvári beteget is vizsgálhatnak Szegedről + FOTÓK

Videokapcsolattal temesvári beteget is vizsgálhatnak Szegedről + FOTÓK

2013. február 22., péntek
Videokapcsolattal temesvári beteget is vizsgálhatnak Szegedről + FOTÓK

Idén februárban ér véget az a magyar-román együttműködésben megvalósult projekt, melynek keretében speciális videokonferencia-rendszer, illetve klinikák közötti közvetlen videokapcsolat fejlesztését végezték el a szakemberek.

Az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a temesvári Victor-Babes Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gasztroenterológiai Klinikáján immár minden gond nélkül végezhetnek valós idejű konzíliumot az orvosok a gasztroenterológiában használatos speciális vizsgálóeljárások terén. A megfelelő internetkapcsolat és egy nagyfelbontású kamera, valamint képernyő segítségével rendkívül jó minőségű videokonferenciákat tudnak tartani, sőt, a rendszer a képes a vizsgálóberendezések által kapott ultrahang- és egyéb képeket is továbbítani, kölcsönösen láthatóvá tenni. Azaz a TV-lánc segítségével a két egyetem orvosai közösen áttekinthetik a beteg dokumentációit, együtt követhetik végig a betegen végzett endoszkópos és ultrahangvizsgálatokat, egymással konzultálva határozhatják meg a diagnózist és tervezhetik meg a beteg kezelését – sorolta

Wittmann Tibor

, az I. sz. Belgyógyászati Klinika tanszékvezető professzora, a projekt vezetője.

Mindenkinek egyenlő színvonalú ellátás

A professzor hangsúlyozta, több cél is vezette a partnereket. Elsőként határmenti régióban élők számára az egyenlő mértékű ellátást szerették volna biztosítani. Az „online” konzíliumok révén a két ország szomszédos régióiban javulhat a betegek gasztroenterológiai ellátásának színvonala. A konzultáció révén közvetlenül bekapcsolódhatnak a két ország orvosai a helyi betegellátás folyamatába. Fontos szempont volt az orvostanhallgatók képzésének, illetve az orvosok továbbképzésének segítése is, ugyanis a rendszer révén jelentősen bővülhet a tudásanyag, az ugyanis képes a videókat, felvételeket rögzíteni, ezeket később tananyagként használhatják. Nem utolsó sorban pedig a rendszer más videokonferenciákhoz is hozzáköthető, így Európa, vagy éppen az Egyesült Államok bármely, hasonló adottságokkal rendelkező gyógyító intézetéhez tudnak kapcsolódni.

A májtól a veséig

A rendszert jól lehet alkalmazni az úgynevezett gasztroenterológiai endoszkópia, az endoszkópos ultrahang, a kontrasztanyagos transzabdominális ultrahang és a májelasztográfia területén. Ennek megfelelően képet kaphatnak a beteg tápcsatornájának alsó és felső részéről egyaránt, valamint a gyomorról, a májról és az eperendszerről is. A professzor hangsúlyozta, a kontrasztanyagos vizsgálatok segítségével ma már szinte a legkisebb képletek is észlelhetők a májban, és a jó vagy akár rosszindulatú elváltozások időben, még korai stádiumban történő észrevétele kulcsfontosságú lehet a beteg gyógyulása szempontjából.

Az első sorokból

A szakemberek már tesztelték a rendszert, létrejött a közvetlen videokapcsolat és megkezdődtek a rendszeres telekonferenciák is. Wittmann Tibor hozzátette: komoly technikai kihívás volt a rendszer kiépítése, de a pénteki szakmai program alkalmával is megállapíthatták a partnerek, hogy még sehol sem találkoztak ilyen jó minőségű videoinfrastruktúrával. A professzor azt is hozzátette, keresik a további együttműködés lehetőségeit, márciusban a szegedi szakemberek videokonferenciás kapcsolat segítségével vesznek részt a temesváriak által szervezett továbbképzésen, Szeged pedig hamarosan egy endoszonográfiás programot rendez, amelyre a temesvári kollégákat várják a képernyő elé. A TV-kapcsolat segítségével olyan lesz majd, mintha például a szegediek a temesvári előadóterem első három sorában foglalnának helyet… A rendszer kiépítés több mint 188 ezer euróba került, mely fele-fele arányban oszlott meg a két egyetem között, és 85 százalékban uniós forrásból valósult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.