Egészség

Korszerű labor javítja az újszülöttek esélyeit a szegedi gyermekklinikán + FOTÓK

Korszerű labor javítja az újszülöttek esélyeit a szegedi gyermekklinikán + FOTÓK

2013. január 25., péntek
Korszerű labor javítja az újszülöttek esélyeit a szegedi gyermekklinikán + FOTÓK

Határon átnyúló pályázat keretében, romániai partnerekkel együttműködve csaknem 1 millió euróból fejleszthette a veleszületett anyagcsere-betegségeket szűrő laborját az SZTE gyermekklinikája.

26 ritka, ám igen veszélyes újszülöttkori anyagcsere-betegség kiszűrésében ért el hatalmas előrelépést az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ egy határon átnyúló fejlesztési program segítségével. A szegedi intézmény a temesvári Luis Turcanu Sürgősségi Kórház és az aradi Vasile Goldis Egyetem gyermekklinikáival közösen 1,641 millió euró uniós támogatással összesen csaknem 2 milliós eurós beruházást valósíthatott meg, létrehozva az örökletes megbetegedések diagnosztikai rendszerét. A 20 hónapos projekt tavaly december 31-én zárult, az eredményekről

Túri Sándor

professzor, a Tisza-parti klinikai igazgatója, projektvezető menedzser tájékoztatott. A szakember kiemelte, rendkívül fontos a veleszületett anyagcsere-betegségek korai, az anyatejjel való érintkezést követő minél gyorsabb felismerése, ugyanis ezek a későbbiekben súlyos agyi és egyéb károsodást, akár halált is okozhatnak. Szegeden 26 ilyen problémát tudnak most szűrni (ilyenek például a csökkent pajzsmirigyműködés, a mellékvesekéreg-elégtelenség vagy a galaktozómia, mikor az anyatejben a galaktóz nem alakul glükózzá, ami májbetegségekhez vezethet), s a megvalósult program révén immár nemcsak egy, hanem négy tömegspektrométer áll rendelkezésre a szűréshez, molekuláris genetikai diagnózishoz. "A korai diagnózis lehetővé teszi a kezelések időben történő megkezdését, így a tünetek kialakulása megszüntethető vagy lassítható" - szögezte le a professzor, hozzátéve: minden egyes betegségnek megvan a maga speciális tápszere, ami teljes életet biztosíthat a kis pácienseknek. A szegedi gyermekklinikán korábban egy tömegspektrométerrel dolgoztak 25 négyzetméteren, a projekt keretében az intézményre eső csaknem 1 millió eurónak köszönhetően viszont az új laborban immár csaknem 400 négyzetméteres területen modern műszerekkel hét főállású kutató (biológus, vegyész, gyógyszerész) tevékenykedhet. A fejlesztés hasznosságát, gyors megtérülését Túri Sándor más érvek mellett azzal is érzékeltette, hogy hazánkban évente mintegy 50 újszülöttnél diagnosztizálnak ilyen betegségeket, s kezelésük 5 millió forintba, összesen tehát akár 250 millióba kerülne az államnak minden esztendőben. A határon átnyúló program révén egyébként Aradon anyagcserelabort hoztak létre, Temesváron pedig a meglévőt tudták korszerűsíteni, és a szegediek több speciális betegség szűrésére is megtanították a romániai partnereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.