Egészség

Továbbra is alacsony a pollenterhelés

Továbbra is alacsony a pollenterhelés

2012. május 19., szombat
Továbbra is alacsony a pollenterhelés

A hét elején összességében ismét alacsony volt a pollenterhelés, szerdán és csütörtökön is csak kis mértékű emelkedést regisztráltak a mérőállomások - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a Facebook-oldalán.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint magas koncentrációban csak a fenyőfélék virágporát regisztrálták. Tüneteket okozó mennyiségben jelent volt még a pázsitfűfélék virágpora, továbbá néhány helyen a tölgy és a kőris. Budapesten az eperfafélék, Zalaegerszegen a platán, Miskolcon a nyír pollenszemei is okozhattak tüneteket az arra allergiásoknak - írta az ÁNTSZ. A pollenszezon az idén később kezdődött, mint tavaly. A viszonylag enyhe tél következtében korán elindult ugyan az elsőként virágzó fák pollenszórása, a kései fagy miatt azonban ez a folyamat még azelőtt véget ért, hogy a pollenterhelés elérte volna a tüneteket okozó szintet. Márciusban melegebb volt, mint tavaly, ennek hatására sok fa korábban kezdte szórni virágporát, és erősebb is volt a terhelés, mint 2011-ben. Áprilisban azonban ismét hidegebb, csapadékosabb időszak következett, így az ekkor virágzó fák, mint a bükk, a dió és az eper pollenszórása kisebb volt. Emellett a legfontosabb kora nyári allergének, a pázsitfűfélék virágzása is csaknem egy héttel később kezdődött, mint tavaly. Mint megjegyezték: az elmúlt öt évet vizsgálva 2010-ben volt a legerősebb a pollenszezon. Akkor erős ingadozással ugyan, de márciustól egészen április végéig erős volt a terhelés. A legkevésbé a 2008-as év viselhette meg az allergiásokat. Az idén eddig márciusban volt a legmagasabb az átlagos terhelés - írta az ÁNTSZ. Mindeközben a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület felhívta a figyelmet, hogy a nyári szezon egyik legjellemzőbb allergén növénye, a parlagfű szélvédett, napos helyeken már most eléri a 20-30 centiméter magasságot. Az Allergia-parlagfű kerekasztal csütörtöki ülésére az Országgyűlés képviselői irodaháza melletti parkból néhány tövet hoztak is a résztvevők - írta az egyesület, kiemelve: a Parlament környékén talált példányokat "a legszakszerűbb módon, gyökerestül kihúzták. Ettől eltekintve az ülésen részvevő kormánypárti és ellenzéki képviselők, a kormányzat témáért felelős tisztségviselői, a szakintézmények munkatársai és "aggódó civilek" valamennyien üdvözölték a kormány véglegesítés előtt álló parlagfű-stratégiáját, amely 2020-ig határozza meg a teendőket - olvasható az egyesület közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.