Egészség

A maci se fél a szuritól - orvostanhallgatók a Gyermekkönyvtárban + FOTÓK + VIDEÓ

A maci se fél a szuritól - orvostanhallgatók a Gyermekkönyvtárban + FOTÓK + VIDEÓ

2011. október 22., szombat
A maci se fél a szuritól - orvostanhallgatók a Gyermekkönyvtárban + FOTÓK + VIDEÓ
Maciröntgen, maciműtő, fogtündér... Skandináv területről indult, mára már 33 országban van jelen az a kezdeményezés, amely a kisgyermekek orvostól, kórháztól való félelmét igyekszik csökkenteni. Pénteken és szombaton Teddy Maci Kórházzá változott a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára... Szegeden 2006 óta próbálják lelkes orvostanhallgatók óvodákban is elmondani, hogy nem kell félni a doktornénitől, és a szuritól meggyógyulunk. Orvosok, fehér köpenyek, műszerek. Háziorvosi rendelő, röntgen, fogászat, műtő - ebből áll a Teddy Maci Kórház, mely péntekre és szombatra a Somogyi Gyermekkönyvtárába rendezkedett be a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete Szegedi Helyi Bizottságának köszönhetően.

Ha sárkánynak fáj a torka

Az egyik sárkánynak fáj a torka, ezért nem tud tüzet fújni... „Az ide látogatók kiválasztanak egy plüsállatot, és annak valamilyen betegséget. Megvizsgáljuk, ha kell, be is kötözzük” - magyarázta portálunknak Haskó Zita orvostanhallgató, Teddy Maci Kórház-koordinátor. A kisgyerek általában az állatka barátja, anyukája-apukája, vagy adott esetben orvosa is lehet. A szerepjáték lényege, hogy ebben a szituációban ne a gyerek legyen a „szenvedő” fél. Kényesebb kérdés a szuri - mutatta a kórházi eszközök tárházát a hallgató. Itt megengedik, hogy gyerek maga „adja be” a mackónak az injekciót. Haskó Zita hangsúlyozta, sohasem szabad becsapni a gyerekeket, és azt mondani, hogy nem fáj a szuri - hiszen ez nem igaz. Viszont megéri túlesni rajta, mert meggyógyulhatunk, vagy egészségesek maradhatunk tőle. A műtőben kis műtősruhákat is felpróbálhattak az ovisok, volt maszk, hajháló és gumikesztyű is. „Nagyon élvezik” - számolt be a tapasztalatokról a hallgató. A műtőbe olyan maci kerül, amelynek kicipzározhatók a belső szervei - így mackószív-átültetés is végrehajtható. Fontos felhívni a kisgyerekek figyelmét a higiéniára is, valamint az elsősegélynyújtást már ilyenkor beléjük lehet nevelni, annak alapjait is, hogy ne féljenek a balesetektől, ha felnőttek lesznek. A hallgatók bábjátékot is hoztak a Somogyi-könyvtárba, melynek célja, hogy jegyezzék meg a gyerekek a 104-es számot. Haskó Zita azt is elmondta, pénteken óvodásokat és első osztályosokat fogadtak, ez az a korosztály, amelyiket leginkább megérinti a Teddy Maci-történet. A szombat délelőtt pedig nyitott volt mindenkinek, elsősorban a családokra számítottak.

A pécsi mackó

A hallgatók sok segítséget kaptak a klinikáktól - így például gyermekmankókat is, melyekkel az esélyegyenlőség gondolatát szerették volna elültetni az ovisokban. Más szervezetek is támogatták a kezdeményezést, így például gumikesztyűket adott az Omker, a bábszínházat a baptista fiataloktól kapták kölcsönbe. Nemcsak tanácsokkal, hanem szülőknek szóló leporellókkal is segített Lóczi Gerda mentőszakorvos, Vizi András gyermeksebész és Kaczvinszky Emília gyermekpszichiáter. Az információs anyagokból többek között kiderül, hogy a balesetek következtében több gyermek hal meg, mint együttvéve az összes betegség miatt. Megtudhatják az érdeklődők a gyermek-elsősegélynyújtás alaplépéseit, valamint azt is, miként oldhatjuk a kicsi orvostól való félelmét. Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete egy zászló alá gyűjti az ország négy orvosi egyetemének hallgatóit. A szegedi Teddy Maci-akcióra debreceni és pécsi orvostanhallgatók is ellátogattak, hogy segítsenek abban, hogy a legkisebbek se féljenek a fehér köpenytől. A pécsiek egyébként szintén hoztak saját készítésű, „műthető” mackót, amelyen még az erek is láthatók és szemléltethetők voltak. A félősebb gyerekeknek mesesarkot is berendeztek - ehhez is válogatott orvosi témájú könyveket a Somogyi-könyvtár, mely ezzel a rendezvénnyel is a játszva tanulást igyekezett erősíteni. http://www.youtube.com/watch?v=mh1A8GxgoVA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.