Egészség

Jön a pollenszezon + VIDEÓ

Jön a pollenszezon + VIDEÓ

2011. április 18., hétfő
Jön a pollenszezon + VIDEÓ

Támadnak a pollenek, egymás után borulnak virágba a fák, ezzel megkezdődik az allergiaszezon is, a betegség évről évre egyre több ember életét nehezíti meg. Kialakulását szinte lehetetlen megakadályozni, de ha ismerjük a kiváltó allergént, meg lehet próbálni távol tartani magunktól, így a tünetek nem, vagy csak enyhe formában jelentkeznek.

Jelenleg a nyárfa pollenjének koncentrációja a legmagasabb, de a nyírfa, a tiszafa-félék és a citrusfélék is ingerelhetnek minket allergiás reakciókra - mondta el a Telin TV-nek

Bálint Beatrix

, a deszki Mellkasi Betegségek Szakkórházának főigazgatója. Hozzátette: lecsengőben van a mogyoró, ugyanakkor kezdődik a tölgyfa pollenszezonja. A legtöbb panaszt egyébként a nyár- és nyírfa okoz, május végén, június elején elkezdődik a fűpollen ideje is, ami szintén sok beteget érint. Augusztus végére, szeptember elejére pedig a vadkender, közismertebb nevén a parlagfű virágzását várhatjuk. Az allergiások hat százalékát úgynevezett keresztallergia is érinti. Bizonyos virágpollenek hasonlóak egyes, ételekben megtalálható allergizáló anyaghoz. Előfordulhat tehát, hogy valaki mondjuk érzékeny a parlagfűre, és ha egy ételben levő hasonló pollennel érintkezik, akkor allergiás tünetek jelentkeznek. A parlagfű-allergiásoknál előfordulhat például, hogy dinnye, uborka, fehérbors vagy bazsalikom fogyasztása után észlel tüneteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.