Egészség

Röntgenre emlékeztek a röntgenek közt

Röntgenre emlékeztek a röntgenek közt

2011. február 10., csütörtök
Röntgenre emlékeztek a röntgenek közt
Röntgen halálának évfordulóján az Európai Radiológusok Társasága első alkalommal hirdette meg 2011. február 10-re a Radiológia Európai Napja rendezvényt a radiológia szakma megismertetése érdekében. A felhíváshoz 19 európai ország radiológus társasága csatlakozott, köztük a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája is. A Nyitott Klinika Napon az újságírók megismerhették a képalkotó diagnosztikai eljárásokat, eszközöket, a szegedi radiológusok munkáját, a radiológia szakma fejlődését, mely az utóbbi évtizedekben szembetűnő volt.

Első a röntgen

Az egészségügyi ellátásban a radiológiának és a tágabb értelemben vett képalkotó diagnosztikának a gyógyítási folyamatban kiemelkedő, stratégiai szerepe van. A betegek helyes kezelésének megválasztásában, ezen keresztül a gyógyítási folyamat sikerességében egyre fontosabb a helyes, és ha lehet, korai diagnózis. A rossz diagnózisra adott legkiválóbb kezelés sem gyógyítja meg a beteget, ha nem a valódi okot gyógyítja. Ma már kijelenthető, hogy az orvosi tevékenység nagy része a képalkotó diagnosztika nélkül megbénulna. Nemrég napvilágot látott egy európai felmérés, melyben arra kérték az embereket, hogy nevezzenek meg jelentős találmányokat. Ezek között első helyen szerepelt a röntgen - tudtuk meg Szabó Endrétől, a Szegedi Radiológiai Klinika adjunktusától. Wilhelm Conrad Röntgen az általa felfedezett új sugarakról szóló tanulmányát 1896 elején publikálta. Felfedezéséért elsőként, 1901-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat.

Mit jelent a szürke folt?

Magyarországon korán megkezdődött a találmány használatba vétele, Szegeden 1959-től Szenes Tibor vezetésével jött létre a Radiológiai Klinika. A technika folyamatosan fejlődik, és egyre részletgazdagabb, pontosabb képdiagnosztikára képesek a szakemberek, akár színes, 3D-s képeket nyerhetnek. Például a röntgenmammográfiát még mindig nem üthette ki semmilyen más eszköz a használatból, hiszen segítségével egy centiméternél is kisebb rákos elváltozást észlelni lehet - persze, ehhez szükséges a kiértékelő radiológus szakember is - hangsúlyozta az adjunktus. Ma már nagyon korai elváltozásokat is ki tudnak mutatni számos, fizikai alapon működő technika segítségével. A képalkotó diagnosztikai egységek az orvostudomány legfejlettebb digitális technikáját működtetik. Új CT-technológiák kerültek a napi rutinba, melyek már képesek a mozgó szervek leképezésére, valamint a szövetek közötti differenciálásra. Az ultrahang-diagnosztikában megjelentek a legújabb generációs, biztonságos ultrahang-kontrasztanyagok. Az MRI-technológia legújabb módszerei óriási előrelépést hozhatnak a korai rák felismerésében, ami versenytársa lehet a PET-diagnosztikának. Az agyi területek leképezése is újabb és újabb területekkel bővül. Bár a radiológia alapvetően diagnosztikai szakma, amelyben a klinikusokkal szorosan együttműködnek, újabban a terápiában is szerephez jutnak. A radiológián igazolhatják például, hogy egy adott elváltozás daganat-e, vagy sem, az átvilágított test feltérképezésével tűvel mintát is tudnak venni egy-egy beteg területről. Sőt, arra is lehetőség van, hogy a tűn keresztül célzottan gyógyszert, hideget-meleget stb. juttassanak a kezelendő belső részekre. A jövő a 3D-s technika tökéletesedését, sőt, időben mozgó képeket hozhat magával - magyarázta Szabó Endre.

Napi 250 röntgenvizsgálat Szegeden

"Angliában, Svédországban, Norvégiában és számos más országokban találkozhatunk volt munkatársunkkal, de egyre többen választják, hogy itt maradnak nálunk, a Szegedi Tudományegyetem felügyelete alatt, az Euromedic alkalmazásában végzik ezt a tevékenységet. A betegellátást tehát a megfelelő szinten tudjuk végezni" - közölte Horváth István, a Radiológiai Klinika betegellátásával foglalkozó Euromedic orvosigazgatója. Amit ma Magyarországon az említett orvosi képalkotás területén meg lehet csinálni, arra szinte mind képesek Szegeden is. Kiemelten magas színvonalú a nagygépigényű diagnosztika, mint a CT, MR és az intervenciós beavatkozások, a szakemberek országosan élen járók - közölte az orvosigazgató. Naponta 200-250 röntgenvizsgálat készül a klinikán, a CT-vizsgálatok száma 100 körüli, MR-re átlagosan 50, ultrahangra pedig 100-150 beteg jelentkezik naponta. Vannak ugyanakkor olyan vizsgálatok a klinikán, amelyeket az egész régióban csak Szegeden végeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.