Egészség

Idén húszéves a Magyar Hospice Alapítvány

Idén húszéves a Magyar Hospice Alapítvány

2011. február 18., péntek
Idén húszéves a Magyar Hospice Alapítvány

Idén húszéves a főként rákbetegek ápolásával és rehabilitálásával foglalkozó Magyar Hospice Alapítvány. Bár két évtizede működnek, az ismertségük még mindig nem érte el a kívánt szintet - sokkal több személynek és családnak tudnának speciális segítséget nyújtani, mint ahány igénybe veszik szolgáltatásaikat - nyilatkozták a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában az alapítvány képviselői. A jubileumi év védnökségét államfő-feleségek vállalták, akárcsak a ma esti, budapesti ünnepi estjük védnökségét is - derült ki a stúdióbeszélgetésből.

Bár már húsz éve működik Magyarországon a Hospice Alapítvány, ennyi ideje látnak el gyógyíthatatlan rákos betegeket, de még ma is küzdenek a kevéssé ismertség problémájával. Szeretnék ezt a huszadik évfordulót éppen arra felhasználni, hogy ismeretterjesztő rendezvényekkel, sok-sok kommunikációval felhívják a táradalom figyelmét az általuk kínált szolgáltatás fontosságára – mondta

Kovács Anita

, az alapítvány programvezetője a huszadik évforduló várható programjairól és célkitűzéseiről. “Fontos, hogy a gyógyíthatatlan betegek életük utolsó szakaszát tartalmasan, életminőségük javításával tudják eltölteni családjuk körében” - hangsúlyozta a szakember. Az alapítvány szolgáltatása ingyenes, a háziorvoson keresztül igényelhetik a hozzátartozók – akár otthoni, akár kórházi ápolásra vonatkozóan. A fő profiljuk mégis az otthoni ápolás, de 2005 óta van már egy tíz ágyas fekvőbeteg részlegük is – hangzott a beszélgetésben. Bár teljes gyógyulás még nem fordult elő az általuk kezelt betegek körében, de olyasmire már volt példa, hogy az illető személy állapota javult, hazamehetett a családjához, ahol még hosszú időt töltöttek együtt tartalmasan és boldogan – emlékezett vissza korábbi eseteikre Kovács Anita.

Ferdinandy Nóra

, az alapítvány gyógytornásza, aki nap mint nap foglalkozik az ellátott betegekkel, arról beszélt: nagyon fontos a gyógytorna a betegeiknek, mivel fontos számukra az aktivitás – az egészséges ember számára aprónak számító mozgásképesség visszaszerzése is hatalmas előrelépés e betegek számára - hangzott a beszélgetésben. Az alapítvány húsz éves fennállást ünneplő, éppen ma az Óbudai Társaskörben megrendezendő köszönet-est védnökei

Göncz Zsuzsanna, Mádl Dalma, Sólyom Erzsébet, Schmittné Makray Katalin

– valamennyien államfő-feleségek. “Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a volt államfők feleségei és a jelenlegi államfő felesége is vállalta a fővédnökséget a jubileumi év kapcsán. Azt gondoljuk, az ő jelenlétük és szerepvállalásuk is mutatja: mennyire fontos feladat a rákbetegek ellátása, életminőségük javítása, valamint a társadalom figyelmének ráirányítása az életnek erre a területére is” - fogalmazott Kovács Anita. A figyelemfelhívás már csak azért is fontos – tette hozzá – mert az alapítványnak vannak még szabad kapacitásai, még több gondozásra szoruló rákbeteghez tudnánk eljuttatni speciális tudást igénylő szolgáltatásukat, több családnak tudnának még segíteni, akár a betegség, akár a gyász idejében – de sajnos, még mindig sokan nem tudnak az alapítványról és szolgáltatásaikról - hangzott a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorának stúdióbeszélgetésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.