Egészség

Így készültek a mentők a hőségre

Így készültek a mentők a hőségre

2009. július 15., szerda
Így készültek a mentők a hőségre
hoseg1
Már portálunk is hírt adott róla

, hogy az elkövetkező napokban a déli országrészben kánikula várható. A mentőszolgálat regionális vezetőjét arról kérdeztük, az előző évek tapasztalatai alapján mire számítanak ebben a hőségben.

Cserjés Andrea

elmondta, a hétre ígért felmelegedés miatt várható a rosszullétek számának növekedése, mivel általában a hirtelen hőmérséklet-változások első néhány napja viseli meg legjobban az emberi szervezetet. „A kánikula főként az idősebbeket és a gyerekeket veszélyezteti, ezért rájuk kell ilyenkor legjobban vigyázni. Fontos, hogy lehetőség szerint mindenki igyekezzen megelőzni a hőártalmakat: öltözzenek szellősen, a déli órákat lehetőleg árnyékos, hűvös helyen töltsék és fogyasszanak minél több folyadékot!” – figyelmeztet az orvos-igazgató. A főorvosnő felhívta a figyelmet rá, hogy a gyerekek és a fiatalok gyakran nem értik a megelőző intézkedések jelentőségét vagy nem akarják mindezt betartani, ezért erre a korosztályra a hőségben kiemelten oda kell figyelni. A nagy meleg miatti rosszulléteken kívül a legnagyobb veszélyt az évről évre magasabb számban jelentkező bőrgyógyászati problémák jelentik. E kockázatok elhanyagolása komoly és maradandó egészségkárosodásokat okozhat.

Tömeg helyett vízpartra!

Az orvos-igazgató hangsúlyozta, hogy amennyiben valaki rosszul lenne körülöttünk, minél előbb segítenünk kell rajta, amíg a mentők a helyszínre nem érnek. Ájulás vagy szédülés esetén fektessük le az illetőt egy árnyékos helyre. Ha magánál van, próbáljunk folyadékot adni neki, de az lehetőleg ne szénsavas, cukros üdítőital, hanem ásványvíz, csapvíz vagy tea legyen. Mint megtudtuk, a tavalyi év legmelegebb időszakában (a csaknem 40 fok körüli hőmérséklet idején) kiemelkedő volt a rosszullétek száma. A legtöbb ilyen eset a túlmelegedett nagyvárosok tömegközlekedési eszközein, üzletekben vagy utcán történik – ezért akinek csak lehetősége van rá, menjen víz közelébe (strandra, vízpartra, medencébe) és kerülje a felforrósodott aszfaltot.

Intézkedések a mentők érdekében

A kánikulára való tekintettel a mentődolgozók érdekében is hoztak biztonsági rendelkezéseket. Sajnos a mentőautók többsége még nem rendelkezik klímaberendezéssel, de az ezután beszerzendő új esetkocsikat már ilyen felszereltséggel kapja meg az OMSZ. Hőségriadó idején a kivonuló egységek tagjainak szolgálatonként kétszer 20 perc pihenőidőt kell biztosítani, ez azonban a mentési tevékenységet nem veszélyeztetheti. A kocsikon dolgozók továbbá minden nap ásványvizet kapnak védőitalként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.