Egészség

Évente egy kisvárosnyi ember hal meg rákban

Évente egy kisvárosnyi ember hal meg rákban

2009. május 10., vasárnap
Évente egy kisvárosnyi ember hal meg rákban
rakellenesnap

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Magyar nemzeti rákellenes nap konferenciáját a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) Onkológiai Munkabizottsága. A szombaton lezajlott tudományos tanácskozáson az aktualitásnak megfelelően a daganatos betegségekről szóló előadások mellett diagnosztikai és gyógyszerismereti kérdések is előtérbe kerültek.

A konferencia témái között a résztvevők hallhattak a diagnosztika aktuális problémáiról - bajmegállapítás, a képalkotó eljárásoktól, a CT-n, MR-n át az izotópvizsgálatokig -, a szemészeti daganatokról, valamint a prosztatadaganatok életkilátásairól, azoknak a csontritkulással való összefüggéséről - ez utóbbiról

Gervain Mihály

, a SZAB Onkológiai Munkabizottságának alelnöke tartott előadást, aki portálunknak elmondta: három olyan gyógyszer ismertetését is felvették a mostani konferencia programjára, amelyek az utóbbi 5-6 évben kerültek igazán forgalom, illetve használatba. A kifejezett gyógyszerismertetés azért kapott most helyet a napirendben, mert az utóbbi években megváltozott az úgynevezett gyógyszer-orvoslátogatói rendszer, és a daganatos betegek kezelését elsősorban az onkológiai centrumokra helyezték át, ezáltal a klinikusok és a háziorvosok kevésbé ismerik ezeket az új készítményeket. A három gyógyszer a leggyakrabban előforduló daganatokra - tüdőrák, vastag- és végbéldaganatokra és egyéb szervrendszeri daganatokra vonatkozóan - alkalmazandó, és egyre jobban terjed a használatuk, mivel ezek hatásosnak bizonyulnak - tudtuk meg az alelnöktől. Alapvetően három dolgot tudnak a mostani készítmények elérni: meglassítják a daganat előrehaladását, akkor is, ha a daganatnak még egyéb szövődményei nincsenek. Ha vannak, akkor a szerek késleltetik az áttétek megjelenését, és fontos, hogy ugyanakkor olyan életminőséget biztosítanak, amely sokkal elviselhetőbb a beteg számára, ha összehasonlítjuk például a kemoterápiával, ahol a kezelés nagyon sok mellékhatással jár, amelyek a beteg életét nehezítették. Ezzel szemben az új gyógyszerek javítják az életminőséget, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a beteg ágyhoz kötötten tölti az életét, vagy életképes mozgásra képes, és ezáltal még aktív életet is tud élni. Ma Magyarországon a rákos betegségben elhunytak száma évente egy magyar kisváros lélekszámával egyenlő, 34-36 ezer közötti. Ez a szám európai viszonylatban magas - Magyarország évtizedek óta vezeti a daganatos (és nem mellesleg más egyéb: szív-, tüdő-, és érrendszeri megbetegedések) halálozási statisztikáit - közölte Gervain Mihály. Ezért kell foglalkozni ezekkel a készítményekkel, hiszen ha a három dologból bármelyikben előrelépünk - lassul a daganat növekedése, vagy később ad áttétet és a beteg életminősége javul -, akkor már jelentős haladást érnek el ezeknek a betegségeknek a kezelésében - hangsúlyozta a szakértő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.