Balhé

Jogerős: életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték az újszegedi hajléktalanok gyilkosát

Jogerős: életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték az újszegedi hajléktalanok gyilkosát

2023. június 8., csütörtök
Jogerős: életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték az újszegedi hajléktalanok gyilkosát

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt Ó. Gy. A. vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben az elsőfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét - közölte a Szegedi Ítélőtábla.

Az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetéseken – az életfogytig tartó, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésen és a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből történő kizárás vonatkozásában – azonban nem változtatott az ítélőtábla. A megváltoztatásra többek között azért került sor, mert a másodfokú bíróság eljárása során további egy bűncselekményt (emberölés előkészülete bűntette) állapított meg a vádlott terhére. A Szegedi Ítélőtábla eljáró tanácsa az elsőfokon megállapított háromszorosan minősülő (különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére) ölési cselekmény mellett a vádlottat így nem csak a súlyos testi sértés és garázdaság, hanem egy harmadik sértett sérelmére elkövetett emberölés előkészülete bűntettében is bűnösnek mondta ki.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a férfi 2021. január 6-án egy újszegedi kiserdőben a fából illetőleg fóliából összetákolt épületben lakó hajléktalan sértettek egyikére támadt. Őt egy bozótvágóval legalább 17 alkalommal közepesnél nagyobb erővel a koponyatetőre mért ütésekkel bántalmazta, majd egy csontozókéssel a sértett torkát elvágta. A férfi ezt követően az építmény másik lakrészében alvó sértettre rontott, akinek a fejére a bozótvágó késsel legalább 5 ütést mért, majd a csontozókéssel ez utóbbi sértett nyakát is elmetszette, a sértett a bántalmazás következtében a helyszínen szintén az életét vesztette.

Amennyiben az építményben állandó jelleggel tartózkodó harmadik hajléktalan sértett is a helyszínen lett volna, a férfi az ő életét is megkísérelte volna kioltani.

A vádlott a fenti cselekményét megelőzően Szeged belterületén szóváltásba keveredett egy férfivel, aki ennek során a földre került, majd a földön fekvő sértettet az arcán megrugdosta, aki ennek következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Majd ugyancsak Szeged belterületén előzetes ok nélkül szóváltásba keveredett egy ott tartózkodó hajléktalan férfival, őt meglökte és több alkalommal közepes erővel ököllel a fején, valamint gyomor tájékán megütötte. Ez utóbbi magatartás kihívóan közösségellenes volt és alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A Szegedi Törvényszék az elsőfokú ítéletével a terhelt bűnösségét különös kegyetlenséggel, több ember és védekezésre képtelen sértett sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, súlyos testi sértés bűntettében és garázdaság vétségében állapította meg, ezért a többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítélet ellen az emberölés bűntette tekintetében a vádlott és védője a cselekmény eltérő minősítése és a büntetés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, bizonyítás felvételére és a férfi bűnösségének további emberölés előkészülete bűntettében történő megállapítására, egyebekben az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt.

Az immár jogerős ítélet indokolása során Dr. Mezőlaki Erik tanácselnök kiemelte, hogy a Szegedi Ítélőtábla eljáró büntető tanácsa a másodfokú eljárásban kiegészített súlyosító és enyhítő körülmények értékelése során arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vádlott által elkövetett bűncselekmények esetében nem túlzó a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárása. A megállapított enyhítő körülmények súlytalanok a vádlott által megvalósított cselekmények tárgyi súlya és a személyében rejlő társadalomra veszélyesség mellett.

Az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy a vádlott személyisége nem teszi alkalmassá arra, hogy valaha is a társadalom hasznos és törvénytisztelő tagjává váljon.

A társadalom védelme prioritást élvez és a most kiszabott büntetés visszatartó erővel kell hasson mindazok számára, akik ilyen jellegű és súlyú cselekményt követnek el.

A tanács elnöke az indokolás végén jelezte, hogy a vádlottal szemben kiszabott tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre figyelemmel 40 év elteltével hivatalból le kell majd folytatni a kegyelmi eljárást, ami azonban nem jelenti a vádlott automatikus szabadon bocsátását.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.