Balhé

Egy bőröndben hozta haza Bécsből párja feldarabolt testét: 13 év börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla

Egy bőröndben hozta haza Bécsből párja feldarabolt testét: 13 év börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla

2023. április 19., szerda
Egy bőröndben hozta haza Bécsből párja feldarabolt testét: 13 év börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla

Jogerősen 13 év börtönbüntetéssel sújtotta aSzegedi Ítélőtábla szerdán azt a nőt, aki 2019-ben több késszúrással megölte az élettársát Bécsben, majd a holttestet feldarabolta, a maradványokat bőröndökben Magyarországra hozta és elrejtette. A táblabíróság döntésével enyhítette a vádlottra első fokon kiszabott 17 év fegyházbüntetést.

Az ítélőtábla emberölés és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek a 31 éves vádlottat. A bíróság a nővel szemben 580 eurónak megfelelő összegre vagyonelkobzást is elrendelt.

A nő 2018 őszén ismerte meg Bécsben a 30 éves, tunéziai származású férfit, aki azután kisegítette nehéz helyzetéből: szállást, anyagi támogatást és kábítószert is biztosított számára. Kapcsolatuk azonban nem volt felhőtlen, kommunikálni csak fordítóprogram segítségével tudtak. A saját elmondása szerint prostituáltként dolgozó nő többször otthagyta a férfit, és visszament az ugyancsak az osztrák fővárosban élő magyar barátjához.

2019 elején ismét visszatért a későbbi áldozathoz, aki ekkor már feleségül akarta venni. Ebbe a nő bele is egyezett, de néhány héttel később már nem tartotta jó ötletnek a házasságot. Felvette a kapcsolatot magyar barátjával, aki azt kérte, mondja el a sértettnek, hogy nem szereti és hagyja őt el. A nő azonban tartott a sértett kiterjedt kapcsolataitól, barátaitól.

A vádlott és a későbbi áldozat 2019. február 23-án, majd utána egész éjszaka egy diszkóban közösen szórakozva jelentős mennyiségű kábítószert fogyasztott. Másnap reggel a férfi Ottakring városrészben lévő lakásában lefekvéshez készülődtek, a sértett közeledni próbált a nőhöz, ám ő durván elutasította. Lelökte a férfit a földre, veszekedni kezdtek, a nő pedig felkapta a mellette lévő kést, amellyel előbb nyakon szúrta az áldozatot, majd dulakodás közben húsznál többször megsebesítette, végül -, hogy minél előbb végezzen vele - átvágta a nyakát.

A férfi meghalt, a nő ezután magához vette a sértett 580 euróját. A holttestről videófelvételt is készített, hogy azzal bizonyítsa - magyar barátjának, aki nem hitt neki -, végzett az áldozattal. Másnap egy - frissen vásárolt - fűrésszel feldarabolta a holttestet és bőröndökbe rakva anyja jászladányi otthonába szállította.

A következő napon a vádlottak a sértett maradványait egy bérelt autóval Jászalsószentgyörgy külterületére vitték, egy beton átereszbe elrejtették, majd sósavval leöntötték.

A maradványokat rejtő zsákokat március 2-án találták meg. A rendőrség a DNS-minták alapján azonosította az áldozatot, majd március 25-én gyanúsítottként hallgatták ki a vádlottat. A nő az eljárás során beismerte ugyan, hogy megölte volt élettársát, de jogos védelmi helyzetre hivatkozott, azt állította, a sértett azon a reggelen és korábban is többször fenyegette, bántotta.

A vádlott az utolsó szó jogán tagadta, hogy eltervezte volna a gyilkosságot. A bíróságtól pedig az ítélethozatal elhalasztását kérte, mert állítása szerint nem volt lehetősége ügye digitálisan megkapott iratainak tanulmányozására.

Az ügyben első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék korábban a vádlott anyját jogerősen emberöléssel kapcsolatos bűnpártolás bűntette miatt két év - négy évre felfüggesztett - börtönre ítélte.

ASzegedi Ítélőtábla döntésével enyhítette a vádlottra első fokon kiszabott 17 év fegyházbüntetést. Álláspontja szerint az emberölés - az elsőfokú döntéssel szemben - nem minősíthető előre kiterveltnek.

Benedek Tibor tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, a vádlott el akarta hagyni a sértettet, de az nem bizonyított, hogy megölését részletesen eltervezte. A bíró ugyanakkor hangsúlyozta, a kegyeleti érzést mélyen sérti a vádlott embertelen magatartása, a holttest feldarabolása, amelyet az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.