Balhé

Politikai bosszút sejt ellehetetlenítése mögött a szegedi rendezvényszervező

Politikai bosszút sejt ellehetetlenítése mögött a szegedi rendezvényszervező

2021. június 2., szerda
Politikai bosszút sejt ellehetetlenítése mögött a szegedi rendezvényszervező

A Hídivásár atyja

Mocselini Rudolf az 1980-as években kézműves termékekkel foglalkozott, de a rendszerváltás után jelentősen beszűkült a piac. Ekkor kezdett el saját vásárokban gondolkodni, az elsőt, az 1998-as szegedi néptáncfesztivál alkalmából szervezte a Dugonics téren. Bevallása szerint ő volt az első az országban, aki vállalkozóként, csak hazai kézműves portékákat készítőit fogadta. Mocselini nevéhez fűződik továbbá a Hídivásár, amelynek ötlete még az ezredforduló előtt fogalmazódott meg benne - állítja.

Mocselini Rudolf ötlete volt a szegedi Hídivásár (Fotó: Sándor Judit)

–Emlékszem, 1999-ben a Belvárosi temetőnél láttam kifeszítve egy szedett-vedett molinót, ami Szeged napját, Szeged Szabad királyi várossá avatását hirdette. Ekkor fordult meg először a fejemben, hogy miért ne lehetne ezt másként csinálni – mesélte Mocselini, aki a felismerést követően azzal az ötlettel állt Bartha László akkori polgármester elé, hogy ne csak egy díszközgyűlésen emlékezzenek meg Szeged napjáról, hanem vonják be a lakosokat is az ünnepségbe. Ekkor merült fel először a Hídivásár ötlete.

Eleinte senki nem hitt a történetben, de végül óriási siker lett. Az első alkalommal 40 kiállítóval dolgoztunk, egy évvel később már 150-nel. Az autósok sem méltatlankodtak a híd lezárása miatt, nagyszerű közösségi élmény volt

– ecsetelte a rendezvényszervező.

Milliókat bukott

A Hídivásárhoz hasonlóan a Dóm téri Adventet, ebben a formájában is Mocselini álmodta meg legelőször – mondta nekünk. Szerette volna, ha más európai városokhoz hasonlóan Szegeden is elindul egy karácsonyi ünnepsorozat. Ennek megszervezésére először 2000-ben, Bartha László támogatásával nyílt lehetősége. Az egységes vásárkép kialakítása érdekében kénytelen volt nagy összegű hitelt felvenni.

Elmondása szerint az első két alkalommal iszonyatos veszteséget, mínusz 30 milliót termelt a vásár, ennek pedig meglett a böjtje; nyolc árverést bocsájtott ki cégére a NAV, de végül mindent kifizetett.

Mocselini az első két évben 30 milliót bukott a Dóm téri Adventtel (Fotó: Sándor Judit)

–Nem volt más választás, dolgozni kellett, kiléptünk a város határain túlra, így váltunk országosan ismert szervezőkké. Elkezdtünk vidéki vásárokat szervezni, így tudtunk csak kimászni a gödörből. A cégre mindig rányomta a bélyegét a tartozás, hosszú ideig éves szinten 1-2 millió forintot buktunk a Dóm téren – ecsetelte Mocselini, aki szerint az adventi vásár akkoriban egy valódi közösségi rendezvény volt, olyan elemeket használtak, amit korábban senki, ilyen volt például a Bálaszínház, a szalmalabirintus, a máglyák és az adventi koszorú is. Hangsúlyozta, a Dóm téren több mint 2000 előadót léptettek fel az évek során.

Gyűltek a sötét felhők

A rendezvényszervező elmondta, miután Botka László hatalomra kerülése után az önkormányzat visszavásárolta Városkép Kft.-t, elkezdődött az a folyamat, ami ideáig vezetett. A rendezvényeikre érkező kiállítók adatait összegyűjtve kialakították a saját adatbázisukat, majd az utóbbi években többször is azt vágták a fejéhez, hogy ezeket a vásárokat az önkormányzati cég is megtudja rendezni.

Mocselini szerint az önkormányzati cég folyamatosan lopja az ötleteit (Fotó: Sándor Judit)

– Hozzánk az ország minden pontjáról érkeztek kiállítók, így az Szegedi Városkép és Piac Kft. embereinek nem volt nehéz dolguk. Szerintem ez etikátlan és sportszerűtlen és tisztességtelen – mondta keserűen, majd hozzátette, az önkormányzati cég folyamatosan lopta az ötleteit. – Mindig emlékeztettek arra, hogy tudjam, hol a helyem – mondta sejtelmesen.

Maradjon csendben, vagy baj lesz

Mocselini hangsúlyozta, egy kivételtől eltekintve sosem kötöttek vele hosszútávú szerződést, így végig kiszolgáltatva érezte magát. Emlékeztetett, az ominózus figyelem felhívó akciója során Vass Zsolt, az SZVP divízióvezetője a fejére olvasta, hogy korábban kapott 10 millió forintot az önkormányzattól, ez azonban nem teljesen fedi a valóságot.

https://szegedma.hu/2021/05/huzz-el-innen-a-picsaba-es-vidd-a-szarodat-is-igy-hallgattatja-el-az-onkormanyzati-ceg-embere-a-tiltakozo-rendezvenyszervezot

–Valójában 11 millió forintot kaptam, de három évre, három önálló rendezvényre: a Téltemetésre, a Hídivásárra és a Dóm téri Adventre. Sajnos ilyenkor mindenki azt gondolja, hogy azt a pénzt én kaptam, pedig nem. A rendezvényeim – kivéve a hídivásárt – veszteségesek voltak, de ezt valahogy senki sem akarta elhinni.

A dóm téri veszteségeket a Hídivásárból és a vidéki rendezvényeimből pótoltam. Botka László többszöri megkeresésem ellenére egyszer sem volt hajlandó tárgyalni velem, sőt válaszra sem méltattak. Ez az arrogáns hozzáállás is jelzi, nem érdekli a polgármestert, hogy mi történik

– mondta a rendezvényszervező, aki szerint a városvezetők nem fogadták el, hogy az ő személye és cége is tényező Szegeden.

Politikai bosszú?

Mocselini Rudolf azt mondta, 2015-ben csúcsosodott ki leginkább, hogy a város mennyire nem volt partner a rendezvények lebonyolításában. Ekkora az évek során összegyűlt tapasztalattal és új ötletekkel összeraktak egy turisztikai programtervet.

Mindezek ellenére nem partnerként kezelték, hanem minden leírt és eddig megvalósított ötletére kötelezték, de egy forintot sem tettek hozzá és azokat a köztereket sem kapták meg, amelyekből bevételeiket kiegészítve finanszírozhatták volna elképzeléseiket – állítja.

–A szerződésben mellékesen odaírták, hogy az adventi gyertyagyújtás szereplőit egyeztetnem kell a várossal. Ahogy aláírtam, ezt az inkorrekt szerződést a rá következő héten jött a meglepetés, ugyanis a polgármester úr azt üzente, hogy rajta kívül Joób Márton, Szabó Sándor, Dr. Szabó Gábor részére kell a meghívót elküldenem. Tehát az egyeztetésről már szó sem volt - az ezt követő években több alkalommal is ők voltak a gyertyagyújtók. Nem szeretettem volna politikust látni a téren, hiszen az Advent nem a politikáról szól, ezért többször is visszautasítottam a meghívásukat. A visszautasítások alkalmával mindig figyelmeztettek, hogy ebből baj lesz. Ezt követően került sor az első gyertyagyújtásra.

Természetesen azt gondoltam és azt gondolom ma is, hogy a mindenkori polgármesternek ott a helye egy ilyen felemelő eseményen. Ezért gyújthatta meg az első gyertyát Botka László, vagyis egy politikus. A meghívásnak ugyan eleget tett, de köszönésemet nem fogadta, nem köszönt és nem fogott velem kezet, helyette elfordította a fejét és megnézte a Dóm tornyát

– emlékezett vissza Mocselini, akivel ezt követően nem kötött többé szerződést az önkormányzat az adventi vásár megszervezésére.

Sokan támogatják

A rendezvényszervező elmondta, hogy már 2010 előtt panasszal élt a Gazdasági Versenyhivatalnál, de akkor egy jót akaró munkatárs felhívta és arra kérte, hogy vonja vissza panaszát. Elmondása szerint a most kialakult helyzet semmit sem változott azóta, sőt egyre rosszabb lett, mert az erőfölénnyel való visszaélés tovább folytatódott, ezért most mindenféleképp összerakják a beadványt. Két héttel ezelőtt az önkormányzati cég által szervezett Szent István téri vásáron hívta fel a figyelmet a kialakult helyzetre. Bevallása szerint őt is meglepte, hogy mennyien mögé álltak.

Mocselini Rudolf tavaly októberben megegyezett az ATIVIZIG-gel, azóta kéthetente kézműves piacot rendez a Fokán (Fotó: Sándor Judit)

–Nagyon jól esett, hogy sokan kiálltak mellettem. Az önök cikke után többen is felhívtak és támogatásukról biztosítottak. Láttam, többen felvetették a kommentekben, hogy a kereskedők miért nem emelték fel a hangjukat. Ők is nehéz helyzetben vannak és természetesen van félteni valójuk. Ezért tőlük nem is várom el a határozott kiállást, ők is a túlélésért dolgoznak – fogalmazott Mocselini.

Mennyit bukott a város?

Visszatérve a Dóm téri Adventhez a rendezvényszervező szeretné megtudni, hogy mennyivel fizetett többet a város az önkormányzati cég által szervezett adventi vásárért, ahhoz képest, amikor az Ördögszekér bonyolította le a Dóm téri rendezvényt.

–Becsléseim szerint évente 10-15 millió forintot buknak. Gazdaságilag semmi nem indokolta, hogy lecseréljenek, hiszen a város számára nyereséges volt amíg mi szerveztük, mert kifizettük a Dóm tér bérleti díját. Ez csupán a hatalommal való visszaélés és erőfitogtatás

– zárta gondolatait Mocselini.

Szeretnénk ellenőrizni a rendezvényszervező állításait, és arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mennyivel fizet többet a város az adventi vásárért, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk az önkormányzathoz. Amint válaszolnak új cikkel jelentkezünk! Ám senki ne várjon gyors eredményt, legutóbb is százezreket kért pár egyszerű adatért az önkormányzat, amelyeknek nyilvánosnak kellett volna lenniük.

Kapcsolódó cikkünk:

https://szegedma.hu/2021/05/a-szegedi-himnusz-ami-sosem-keszult-el

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.