ARC

A vakcina feltalálója, Karikó Katalin Szeged díszpolgára lesz!

A vakcina feltalálója, Karikó Katalin Szeged díszpolgára lesz!

2021. január 19., kedd
A vakcina feltalálója, Karikó Katalin Szeged díszpolgára lesz!

"Örömmel jelentem, Dr. Karikó Katalin elfogadta Szeged díszpolgári címét. Nagy megtiszteltetés ez mindannyiunknak. Városunk, hazánk, az egész világ hálás lehet neki kivételes tudományos munkásságáért, az első engedélyeztetett koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséért. Örömmel várjuk haza, Szegedre a Professzor Asszonyt és családját!" - jelentette be Szeged polgármestere.

Karikó Katalin a Szegeden szerzett ismeretekkel alapozta meg tudományos pályáját. Az egyetem elvégzése után a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett el dolgozni, majd az Egyesült Államokban teljesedett ki a kutatómunkája.

Karikó Katalin és munkatársai áttörést hoztak a koronavírus elleni harcban. A világon elsőként engedélyezték az általuk kifejlesztett vakcinát, ezzel a tavalyi év legnagyobb tudományos sikerét érték el.

Karikó Katalin Szegeden ismerte meg a férjét, Francia Bélát, itt kötött házasságot és itt született meg a kislányuk, Zsuzsanna is.

A professzor arról is írt a levelében, hogy amikor hazalátogat, mindig eljön Szegedre, hogy a régi barátokkal találkozzon, és felkeresse a városban azokat a helyeket, amelyekhez kellemes emlékek fűzik - írja az önkormányzat kiadványa.

A magyar tudós személyesen veszi át a kitüntetést a város napján, május 21-én.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.