ARC

A közösség erejével készül az ultra távokra a szegedi terepfutó

A közösség erejével készül az ultra távokra a szegedi terepfutó

2019. február 2., szombat
A közösség erejével készül az ultra távokra a szegedi terepfutó

Nyolc évvel ezelőtt 100 kilósan kezdett el futni Bódi István, leginkább azért, hogy leadja a súlyfeleslegét. A futás szeretete már életformává nőtte ki magát nála, egy hónapban akár 400-500 kilométert is fut. A felkészülési időszakaiban szívesen fut együtt másokkal, december óta bárki csatlakozhat hozzá a szegediek közül.

Hogyan szeretted meg ennyire a futást?

Tizenkét éve dolgozok gyógytornászként, így a mozgás a munkám is. Nyolc évvel ezelőtt egy kövér fiú voltam, és szerettem volna fogyni. Ezért kezdtem el futni, először csak kisebb távokkal, de ez hamarosan nem volt elég és egyre növeltem a távokat. Először teljesítménytúrákon vettem részt, majd a terepfutásra váltottam. Most napi 20 kilométert futok, ez az edzésem. Folyamatosan járok versenyekre, és csak ultra távokat, ami 60 km felett kezdődik.

Hogyan lehet bírni fizikailag ezeket a versenyeket?

Ezt sokan kérdezik tőlem. A fizikai része csak egy dolog, de ekkora távoknál már fejben kell nagyon ott lenni. Nálam úgy megy ez, hogy teljesen kilépek a testemből, és csak a célra koncentrálok. Természetesen eszünk és iszunk a néha 20-24 órás versenyeken, de igyekszünk minél kevesebb időt eltölteni a depo pontokon. Sosem viszek magammal sok csomagot, mert azt magammal kell cipelni, és nehezíti a mozgásomat. Természetesen a megfelelő felkészülés is fontos a versenyekre, illetve az étkezés sem hanyagolható el. Mást eszek edzés előtt és után, felkészülési és pihenési időszakban.

Belefér bármi más is az életedbe a munkán és a futáson kívül?

Minden belefér. Van egy gyönyörű feleségem, és most várjuk a kisbabánkat. A lényeg, hogy tisztelni kell a családot, így munka előtt járok el futni, hogy este otthon tudjak lenni. Hétvégente sokat járok el futni, az ország összes hegységet bejártam már, beleértve a Mátrát, a Börzsönyt, és Badacsonyt is.

Milyen versenyekre készülsz most?

Március 16-án lesz a Börzsönyben a Kör elnevezésű verseny, ami 152 kilométer és csak egy GPS nyomkövetőt kapok majd, nem lesz segítségem. E mellett júniusban lesz a Lavaredo Ultra Trail Olaszországban, ahol szintén jó eredményt szeretnék elérni. Tavaly megnyertem a Vadrózsa 160 nevű versenyt a Mátrában, és most szeptemberben szeretném ezt megismételni.

Több szegedit is próbálsz mozgásra bírni, miért?

Úgy vettem észre, hogy nagyon sokan csak az eredményeket hajszolják, és elveszítették a futás örömét. Ezt az érzést szeretném visszahozni az embereknek, így december óta szervezek Szegeden közösségi futásokat. Az első a Füvészkertnél volt, nemrégiben pedig a Vértóra szerveztem egy 12 órás futást. Ide bárki becsatlakozhatott, akinek kedve volt, futhatott egy kört, vagy beszélgethetett egy jót. Tervezek még ilyet, a következő február 16-án lesz, szintén a Vértón, csak az éjszakai lesz, délután 17 órakor kezdünk, és reggel 5-ig futunk majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.