ARC

Az igazi meteorológusban kódolva van a természet szeretete

Az igazi meteorológusban kódolva van a természet szeretete

2018. október 28., vasárnap
Az igazi meteorológusban kódolva van a természet szeretete

Tóth Tamás meteorológus kettős életet él, de a legtöbb idejét Szegeden tölti, és a Magaslégköri Obszervatóriumban végzi napi munkáját. E mellett többeknek a Magyar Televízióból is ismerős lehet a szakember.

Mikor döntötte el, hogy meteorológiával szeretne foglalkozni?

Ez már nagyon régi keletű dolog nálam. Mondhatom, hogy már általános iskolás koromban tudtam, hogy érdekel a földrajz. Kaptunk egyszer egy házi feladatot környezetismeret órán, aminek az volt a lényege, hogy mindenkinek meg kellett figyelni egy napig az időjárást. Én annyira magaménak éreztem a feladatot, hogy azok helyett is én készítettem el a dolgozatot, akik nem csinálták meg. Talán itt éreztem igazán, hogy ez lesz a nekem való szakma.

Milyen tanulmányokat végzett el ehhez a szakmához?

Egy gimnáziumi érettségivel kezdtem, majd természettudományos szakon kellett elindulnom. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékén folytattam a tanulmányaimat, abban az időben itt lehetett ki tanulni a szakma alapjait, és a mai napig azt mondom, ez a legjobb alma mater megszerezni a meteorológiához szükséges tudást.

Miből áll a munkája?

Ezt a kérdést két részre kell bontanom, ugyanis dolgozok Szegeden a Magaslégköri Obszervatóriumban, és Budapesten is, ott televíziózok. A két munka teljesen különböző. Szegeden, a helyi igények kiszolgálása a legfontosabb. Napi 24 órában figyeljük az időjárást, ezeknek az adatoknak a lejegyzése a feladatunk. Emellett naponta kétszer rádiószondázunk is, ebben az esetben egy meteorológiai ballont engedünk fel, melynek segítségével térképezzük fel a várható időjárást. Budapesten a TV-ben is az időjárással foglalkozok. Itt folyamatos rendelkezésre állásra van szükség, akár élőben, akár rögzített felvételről. Kinti helyszínekről is jelentkezhet időjárási adatokkal, de a szerkesztők külön időjárási blokkot is kérhetnek, ha szükség van rá.

Mit szeret legjobban a szakmájában?

Ez egy nehéz kérdés, de ha választanom kell, akkor azt mondanám, hogy Szegeden a rádiószondázást kedvelem a leginkább, ugyanis ez egy látványos, izgalmas része a munkának. Budapesten az élő adás jelent kihívást, ugyanis ott mindig adódik egy olyan megoldásra váró helyzet, vagy probléma, amit ott kell lereagálni.

Mit javasolna annak a fiatalnak, aki szintén meteorológus akar lenni?

Elsősorban azt, hogy csak az kezdje el kitanulni ezt a szakmát, akiben genetikailag kódolva van, a természet iránti érdeklődés. Sajnos sok olyan fiatalt látok, akik elvégezték az iskolát, csak, hogy legyen diplomájuk, és közben nem érdeklődnek igazán a légköri események iránt. A televíziózás esetében pedig ne a képernyőn való szereplés legyen a motiváció. Annak, aki meteorológus akar lenni, fogékonynak kell lennie az időjárási eseményekre. Ez a siker titka.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.