ARC

Advent nemzete a magyar

Advent nemzete a magyar

2009. február 27., péntek
Advent nemzete a magyar
A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódó rendezvénysorozat

keretein belül vetítették le az Újszegedi Rendezvényházban a Wass Albert útján című dokumentumfilmet, melyet egy kerekasztal-beszélgetés követett. Az est vendége volt Bartha József református lelkész, az erdélyi Gróf Czegei Wass Albert Alapítvány elnöke. A lelkész a SZEGEDma.hu néhány kérdésére is válaszolt.

- Wass Albert személye még mindig megosztja az embereket. Ön szerint miért van ez így?

-

Wass Albert

írásait nem ismerik kellőképpen azok, akik felelőtlenül ítélkeznek felette. Ez a világ ma már sajnos olyan, hogy könnyebb elhinnünk a rosszat. Az emberek nem akarnak nagyon a dolgok mélyére nézni. Mondanék egy példát. Egy román kereskedelmi adó meghívott, hogy az erdélyi íróról meséljek. Kissé tőrbe csaltak, hiszen két olyan újságíró is jelen volt, akik köztudottan ismertek a sovinizmusukról. Azt állították, hogy ők tudják biztosan, hogy mikor Wass Albertet megtalálták holtan, Hitler képét szorongatta a kezében. Amíg ilyen rosszindulatú, vagy szándékosan félremagyarázott kijelentések vannak, addig nagy a probléma.

- Ma mintha egyfajta fásultság lenne tapasztalható a magyarságtudatunkban, ön szerint ez változni fog?

- Én hiszek ebben. Több mint ezerszáz éve, amióta a magyar állam létezik, ez a nemzet mindig talpra állt. Valóban sokszor megtörtént, hogy a fásultság, a pesszimizmus erőt vett rajtunk, de mindig is be tudta bizonyítani a nép, hogy ha kell, összefog, egységbe lép. Ilyen összefogás volt 1848 is. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan ismét tapasztalható lesz ez a nemzeti egység. A szószékről is mindig ezt hirdetem az embereknek, mert sajnos nálunk, Erdélyben is tapasztalható ez a fásultság. A Hargitán most nagy a hó, de a hó alatt ébred az élet, és az emberek szemén még látszik a dac. Amikor egymást köszöntjük, hogy "szebb jövendőt", nemcsak mondjuk, hanem hisszük is.

- A határon túl erősebb a nemzeti egység, a magyarságukat jobban megélik az emberek.

- A szüleim és nagyszüleim - akik végigharcolták a háborúkat - azt tanították, ha földbe is taposnak, arra vigyázz, hogy ne törjenek meg. Ezt kaptuk öcsémmel, testvéreimmel, így neveltem gyerekeimet, unokáimat. Anyaországban más a helyzet. Mi nap mint nap szembesülünk a kirekesztéssel, elnyomatással, a másodrangúság érzésével. Ezért vagyunk mi erősebbek magyarságtudatunkban. Mert minél inkább ütik az embert, annál dacosabban hittel néz a holnapba, a változás felé.

- Mit kell akkor tenni, mit tehet a magyar ember, mit tesz ön, hogy nemzetünk elinduljon a felemelkedés útján?

- Nekem a legédesebb a világon az édesanyám, aki életet adott nekem, és a legdrágább vagyonom az anyanyelvem, s ezt próbálom átadni a gyerekeimnek, unokáimnak. De nemcsak nyelvében él a nemzet, hanem hitében is. Ez a másik erő, amit tovább kell adni a generációknak. Tudjunk nap mint nap feltámadni. Még most a magyarság advent nemzete. Várunk a lelki karácsonyra, ami úgy, ahogy már kezd megszületni szívünkben, s a betetőzés lesz a lelki feltámadás. Ennek a népnek küldetése van egész Európában. A magyar embereknek sokkal többet kellene olvasni a Szentírást. A változást pedig a családnál kezdjük el, ez a nemzet összetartó ereje, hiszen a nagymamák hajolnak a gyerekeik felé, az anyák szintén...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.