Szijjártó Péter: irigykednek Törökországra és Magyarországra, ha a politikai stabilitásról van szó

Az ukrajnai háború miatt a régi ellátási útvonalak elakadtak, megsemmisültek. Ezért Magyarországnak új kapcsolatokra, új utánpótlási útvonalakra van szüksége, és a türk államok hidat képezhetnek Kelet és Nyugat között - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Bloomberg hírügynökségnek Isztambulban adott, a Facebook-oldalára vasárnap feltett videóinterjúban - írja az MTI

A világ egyik legnagyobb török infrastruktúra-építő vállalata stratégiai együttműködést alakít majd ki a legnagyobb magyar vasútépítő céggel. Összefognak, és együtt indulnak pályázatokon Európa harmadik piacain.

Megemlítette, hogy a Turkish Airlines nagyon fontos szereplője a magyar polgári légiközlekedési piacnak. Remélik – mondta -, hogy a Turkish Airlines a jövőben még jobban odafigyel Magyarországra, több járattal, még nagyobb jelenléttel a magyar repülőtereken.

Szijjártó Péter képmutatónak nevezte az EU magatartását.

Arra reagálva, hogy hogyan viszonyul az Európai Unió azokhoz a lépésekhez, amelyeket Magyarország a türk államokkal és különösen Törökországgal kapcsolatban tesz.

A vezetőinket tisztelik, és a vezetőinket támogatja a közvélemény, mert megnyerték a választásokat és többséget szereztek a parlamentjeikben

ezt nagy előnynek nevezte a külügyminiszter, hogy a török és a magyar politikai rendszer stabil.

Európában a helyzet egy kicsit más – folytatta Szijjártó Péter, hozzátéve: nagyon törékeny politikai rendszereik vannak, nagykoalíciókkal, nagyon színes koalíciókkal és kisebbségi kormányzással.

“Ezért irigykednek Törökországra és Magyarországra, ha a politikai stabilitásról van szó.”

Magyarország álláspontja szerint a szoros gazdasági együttműködés Törökországgal kifizetődő lenne az EU-nak is, tekintve, hogy az unió gazdaságilag nagyon rossz állapotban van – közölte a miniszter. Csökken az EU versenyképessége, a szankciók “megölik” az Európai Unió gazdaságát.

Az EU-nak erősnek kell lennie, és ehhez a tagállamokat kell erőssé tenni – álláspontja szerint. A tagállamoknak tehát ragaszkodniuk kellene az örökségükhöz, a vallásukhoz, a történelmükhöz, a sajátosságaikhoz, ahelyett, hogy feladnák azokat, amit viszont most a liberális mainstream akar.

Előző sztori

Mihálffy Béla: a cél az, hogy a kormánnyal együttműködve Szeged a fejlődés mintavárosa legyen

Következő sztori

A vármegyében, illetve a határzárnál 1376 migráns ellen intézkedtek vasárnap