Remek hangulatban telt a Szesz, líra versíró és versmondó országos döntője és a Kultúrivók dalversenye

A Szegedi Berda József Kör és az Amigo Presszó és Kulturális Köz szervezésében zajlott le  a Szesz, líra versíró és versmondó országos döntőt, és a Kultúrivó dalverseny szombaton.

Mint megírtuk Szegeden a Déryné u. 2. szám, az Amigo Presszó adott otthont a rendezvénynek. Szépszámú érdeklődés övezte az eseményt.

A kiírók célja az volt, hogy a nyári hőség közepette is a serrel, de tágabban értelmezetten a boron kívül bármilyen szeszes itallal kapcsolatosan versek szülessenek, valamint népszerűsítsék a magyar költészet ezzel kapcsolatos alkotásait, illetve a világirodalom alkotásaiból is lehetett választani.

A pályázaton részt vehetett a 0-99 év közötti korosztály feltéve, ha ismeri a kulturált italfogyasztás hagyományait. Mindkét kategóriában lehetett jelentkezni formai megkötöttségek nélkül.

A verseny zsűrijének tagjai: Veszelka Attila költő, Pleskonics András szerkesztő-műsorvezető és Németh Janó versmondó voltak.

A nevében verseny, de egyébként egy teljes jó hangulatú, kötetlen rendezvény volt, amelyen barátságok köttettek. Az eredményhirdetés szintén az Amigo Presszóban volt megtartva.

Hét alkotó kilenc verse érkezett, miután országosan meghirdettük a rendezvényt különböző internetes platformokon egyaránt. A zsűri összesen öt díjat, különdíjat, két harmadik, első és második díjakat osztott ki.

mondta Kohári Nándor szervező.

A helyezettek listája:

  • 1. helyezett: Balogh Jenő: A bármixer című monológja
  • 2. helyezett: Leslei Marosi: Kocsmai csnedélet című alkotása
  • 3. helyezett: Varga H. Mária: Óda a korsós örömhöz című alkotása
  • szintén 3. helyezett: Mizsei Norbert: Jó dolog a pálinka című alkotása
  • különdíj: Kapocsi Annamária: Sörvilágok prózaverse
  • különdíj versmondó kategóriában: Volentir Erika

Mostmár tényleg lassan hagyománnyá válik, én ugyan még csak második alkalommal vagyok itt, a vírus nagyon közbe szólt, volt egy három éves kihagyás. Most újra indult az élet ezen a téren is. Ennek a bordalíró versenynek, mert ez így indult, a szervezője, az elindítója a Kohári Nándor képviselő úr volt.

mondta Veszelka Attila költő, a verseny egyik zsűrije.

A költő beszélt a líra hagyományairól, a versíró, versmondó eredetéről, a műfajhoz kapcsolódó híres költőkről, írókról, hogy mégis mit takar maga a rendezvény, miért is rajonganak érte és érkeznek a rendezvényre. Hozzátette, hogy a zsűrinél több esetben is volt eltérő vélemény, hosszan tanácskoztak egy-egy műről.

A bordalnak hatalmas hagyománya van, még a népdalokban is megjelenik, tényleg egy ősi forma, amit régen énekeltek. Nem professzionális versírók jelentkeztek ide, azért elmondanám, hogy jöttek Debrecenből, Dunaújvárosból, Szegedről természetesen, Érdről, Hódmezővásárhelyről szóval nagy területet lefed ez a “verseny”. Ennek ellenére igen magas színvonalon írtak.

tette hozzá.

Végül kitért a hangulatra is a költő.

A végén egy közös ebéddel, eszem-iszommal, összeborulással végződött ez a nap. Úgy gondolom mindenki elégedett volt.

emelte ki.
Előző sztori

Novák Katalin államfő vezeti a magyar delegációt

Következő sztori

Ingyen teniszezési lehetőség a közfeladatot ellátók számára