Az olasz miniszterelnökkel és a bolgár államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban találkozott, hogy megvitassák a legfontosabb európai és nemzetközi kérdéseket valamint Róma és Budapest kiváló kétoldalú kapcsolatait. Ezt követően Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt fogadta a Karmelitában, akivel az európai politikai helyzetről és energetikai ügyekről tárgyalt.

Orbán Viktor fogadta Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt

A Budapesti Demográfiai Fórum eredményeit kommentálva megerősítették Giorgia Melonival a családbarát politika fontosságát az Európa előtt álló demográfiai kihívások tükrében is.

Ukrajnával kapcsolatban a két miniszterelnök elítélte az orosz agressziót, és békére szólított fel. Emlékeztettek a Kijevnek eddig nyújtott támogatásra, és hangsúlyozták az európai egység megőrzésének fontosságát Ukrajna támogatásában.

A migrációs kérdésekkel kapcsolatban megismételték:

gyorsan és határozottan kell fellépni.

A migráció az Európai Unió közös kihívása, amelyre kollektív választ kell adni – vélekedtek, hozzátéve: az útnak indulások megelőzése érdekében a külső dimenzióra kell összpontosítani, különösen a migránsok származási és tranzitországainak nyújtott politikai és gazdasági támogatáson, az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmen, valamint az olyan személyeket érintő hatékony visszaküldési politikán keresztül, akiknek nincs joguk Európában maradni. A származási országok együttműködésének biztosítása érdekében feltételrendszeri mechanizmusokat is be kell vezetni – hangsúlyozták.

A két miniszterelnök elkötelezte magát kormányaik további szoros együttműködése mellett, tekintettel a 2024 második felében esedékes magyar uniós elnökségre – olvasható a tárgyalás után kiadott közleményben.

Bulgária államfőjével tárgyalt Orbán Viktor

Orbán Viktor a bolgár államfővel tárgyalva hangsúlyozta: Bulgária szerepe a számunkra egyre fontosabb, hiszen tranzitországként elősegíti Magyarország energiabiztonságát, és ebben kiváló partnerünknek bizonyult.

A megbeszélésen szó volt a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozási kilátásairól, valamint az ukrajnai háború kapcsán a tűzszünet és a béketárgyalások fontosságáról is – mondta a sajtófőnök.

Rumen Radev látogatása keretében aláírásra került egy szándéknyilatkozat a Bulgargaz és az MVM CEEnergy, valamint leányvállalataik közötti együttműködés megerősítéséről a földgázellátás és -kereskedelem területén a közép-kelet-európai és délkelet-európai régióban. A felek ez alapján összehangolják és megvitatják a cseppfolyósított földgáz beszerzésére valamint a földgáz továbbszállítására és értékesítésére vonatkozó megállapodásokat.

Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Előző sztori

Vona új pártjának alelnöke a Kutya Párt ’22 országgyűlési képviselőjelöltje

Következő sztori

A Szegedi Szabadtéri Játékok szerepeiből ad elő Janza Kata és Szabó P. Szilveszter az IH Rendezvényközpontban