Sport

Simán hozta a kötelezőt a magyar válogatott

Simán hozta a kötelezőt a magyar válogatott

2023. június 20., kedd
Simán hozta a kötelezőt a magyar válogatott

Marco Rossi a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, három változás volt a szombati, a 0-0-ás döntetlennel végződő Montenegró elleni, idegenbeli Eb selejtezőhöz képest. Lang Ádám helyére Botka Endre érkezett a védelem jobb oldalára, Bolla Bendegúz és Ádám Martin is kikerült a kezdőből, a helyükre Gazdag Dániel és az NB I tavalyi gólkirálya Varga Barnabás érkezett-utóbbi először kezd tétmeccsen a válogatottban.

A Puskás Aréna csordultig megtelt a nemzeti csapatunk harmadik Eb selejtezős meccsére.

Most nem lehetett panasza senkinek a magyar válogatott támadásaira, az első tíz percben futószalagon dolgozták ki az ígéretes helyzeteket, a gólszerzéshez Gazdag Dániel és Szalai Attila járt a legközelebb. A kimaradt helyzetek sem szegték kedvét a magyaroknak, ugyanakkor a befejezésnél továbbra is vagy a pontatlanság, vagy az elsősorban védekezésre koncentráló, betömörülő litvánok akadályozták a gólszerzést.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Meddő volt a magyar fölény, a litvánok pedig egy fikarcnyi veszélyt sem jelentettek Dibusz Dénes kapujára, a félpályát is alig lépték át, az egyetlen csatáruk is inkább előretolt védőt játszott. A 32. percben már nem volt hiba és egyetlen litván védő sem, aki megakadályozta volna válogatottunkat a gólszerzésben. Szalai Attila a bal szélen remekül adott középre, Varga Barnabás pedig jól mozdult ki védője mellől, és közevetlen közelről higgadtan kapásból a hálóba vágta a labdát. (1-0)

Fotó: . MTI/Vasvári Tamás

A gól után is a magyarok támadásairól szólt a mérkőzés, a 39. percben Szoboszlai Dominik 30 méterről végzett el szabadrúgást, a labda a keresztlécről kipattant, egyenesen Szalai Attila elé, akit ez némileg meglepett, az erősen érkező labdát kapura fejelte ugyan, de irányítani nem tudta, így az fölé szállt. Az első játékrész után az 1-0-ás magyar vezetés inkább a litvánokra nézve volt hízelgő-elég ha egy pillantást vetünk a statisztikára. (I. félidő: 1-0)

A második félidő első magyar támadása kis híján meghozta a második magyar gólt is, Varga Barnabás remek csúsztatását Gazdag Dániel lőtte kapura, de Edvins Gertmonas védte. A litván kapus folyamatosan dolgoztatva volt, becsületére váljék, állta a sarat. A játék képe mit sem változott az első játékrészhez képest, folyamatos magyar támadások mellett a litvánok jó esetben is csak éppen át tudták lépni a felezővonalat.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A 63. percben ismét centik hiányoztak a magyar gólhoz. Botka Endre ívelt középre jobbról, Sallai Roland jól tette bele a fejét a beadásba, de a labda néhány centivel elkerülte a kaput a labda. Keményen dolgozott a magyar válogatott a második gólért, de ahogy az első 45 percben, úgy most is meddő volt a mezőnyfölényük.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A kissé elkényelmesedő magyar védők a 78. percre összehozták a meccs első litván szögletét, majd egymás után további kétszer próbálkozhattak sarokrúgással, sok veszélyt nem jelentettek így sem kapura. Nem úgy szerettük volna az izgalmakat, ahogy kaptuk, két perccel az első három szöglet után jöhetett a negyedik. Sokat azonban nem kellett a körmét rágnia senkinek. A 83. percben Szoboszlai Dominik passzolt Sallai Rolandhoz 27 méterre a litván kaputól, aki egyet igazított a labdán majd bődületes nagy gólt lőtt a bal felső sarokba. A vége így teljesen izgalommentes volt, a szurkolók felállva éltették a magyar válogatottat az utolsó öt percben (Vége: 2-0)

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A magyar válogatott győzelmével, és a bolgárok 1-0-ás szerbek ellni győzelmével három meccs után hét ponttal és pontelőnnyel áll az Eb selejtezőcsoport élén. Folytatás a csoportrangadón szeptember hetedikén Belgrádban, Szerbia ellen.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, 4. FORDULÓ, G-CSOPORT
Magyarország–Litvánia 2–0
(1–0)
Budapest,
Puskás Aréna,58 269néző.V:Nobre (portugál)
MAGYARORSZÁG:
Dibusz – Botka, Orbán, Szalai A. – Sallai (Baráth P., 88.), Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 60.), Kerkez (Ferenczi, 79.) – Gazdag (Lang, 79.), Szoboszlai – Varga Barnabás (Ádám M., 60.).Szövetségi kapitány:Marco Rossi
LITVÁNIA:
Gertmonas – Leklatas, Kazukolovas, L. Klimavicius, Tutyskinas (Beneta, 63.) – Uzela (Vorobjovas, a szünetben), Gineitis – El. Jankauskas (Romanovskij, 85.), Sirgedas (Sirvys, a szünetben), Sesplaukis (Kucys, 78.) – Paulauskas.Szövetségi kapitány:Edgaras Jankauskas
Gólszerző:Varga Barnabás (32.), Sallai (83.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.