Politika

Orbán Viktor: nem kell az EP döntésével foglalkozni

Orbán Viktor: nem kell az EP döntésével foglalkozni

2023. június 2., péntek
Orbán Viktor: nem kell az EP döntésével foglalkozni

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában elhúzódó háborúról beszélt és arról, hogy az EP-nek nincs köze Magyarország soros elnökségéhez.

Az interjú elején arról beszélt, hogy nem Brüsszel dolga dönteni a rezsicsökkentésről ,,Olyasmit kért Brüsszel, amiért az én politikai közösségem 13 éve harcol." - emelte ki.

A kormányfő leszögezte, a 2024-ben költségvetésben meg kell védeni a családokat és a nyugdíjasokat. Mint mondta, a költségvetés kénytelen arra építeni, hogy el fog húzódni a háború. Hozzátette, nagyon komoly vállalás letörni az inflációt, ami a háborús energiaárak miatt szökött így fel. Hozzátette, ha működne Paks2, hátradőlhetnénk. Kijelentette, az év végére "ha a fene fenét eszik is" le kell vinni egyszámjegyűre az inflációt - ami véleménye szerint sokkal gyorsabban menne le, ha megkezdődnének a béketárgyalások.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan mértékig lovalták bele Nyugaton ebbe a háborúba, hogy meg lehet nyerni, és erről a háborús ösvényről nagyon nehéz lesz lejönni.

Ennek egyik módja lehet meglátása szerint, hogy az embereket leváltják a háborúpárti kabineteket.

Szerinte az emberek és egész Európa többsége a béke pártján áll, és bár erkölcsileg helyesen Ukrajna oldalán van, e hogy mit szabad vállalni abban már megoszlik az európai közvélemény. Kiemelte, a migrációválság idején is Magyarország mondta azt elsőként, hogy a határokat meg kell védeni, később többen elismerték ezt.

Az EP uniós soros elnökségről szóló Magyarország elleni határozatról úgy vélekedett, az EP nincs semmi köze a soros elnökséghez, ezért ezzel ,,nem is kell foglalkoznia az országnak, akár az eszkimók parlamentje is dönthetett volna erről."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.