Novák Katalin: az államfő nem a kormány döntéseit magyarázza

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A köztársasági elnök szerint Magyarország legfontosabb problémája, hogyan tud a világnak ezen “a huzatos részén” erős, szuverén országként megmaradni. Novák Katalin a 24.hu-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy nem tartja az államfő feladatának sem a kormány, sem az ellenzék kritizálását.

Kijelentette: az államfő független a kormánytól, nem a kormány döntéseit magyarázza, hanem igyekszik a magyar embereket és Magyarországot képviselni.

,,Ez a feladatom, ez következik az alaptörvényből.” – mondta.

Megítélése szerint arról, hogy mi történik Magyarországon, “hogyan élünk itt”, mi foglalkoztatja a magyar emberek többségét, érdemes beszélni. Hozzátette: külföldi partnereivel tárgyalva az a tapasztalata, hogy viszonylag kevés erről a tényszerű tudás. Ez pedig abból következik, hogy a partnereik “nem feltétlenül tárgyszerű információkból tájékozódnak” – mondta Novák Katalin.

Az államfő nemmel felelt arra kérdésre, hogy amióta hivatalban van, minden esetben egyet tudott-e érteni a magyar kormány döntéseivel, nyilatkozataival, vétóival. Példaként említette, hogy annak örült volna, ha a kormánytöbbség már hozzájárul Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjához.

Az Országgyűlés szuverén jogköre, hogy ebben az ügyben döntést hozzon, azt gondolja azonban, hogy ez már időszerű lenne – mondta, megemlítve, álláspontját közölte a külügyminiszterrel és a kormányfővel is. Hozzátette, ígéretet kapott a kormányfőtől arra, hogy nem Magyarország lesz az akadálya annak, hogy Svédország csatlakozhasson a NATO-hoz.

Arra a felvetésre, az, hogy államfőként ennyire aktív külföldön, mennyire volt saját és mennyire a kormányfő döntése, azt válaszolta: ez az ő döntése elsősorban, de a kormányfő szándékaival sem ellentétes.

(via MTI)

Előző sztori

Átmenetileg bezár az Erste Széchenyi téri fiókja

Galéria
Következő sztori

Szezon előtti csendben a Rakpart