Politika

Novák Katalin: az államfő nem a kormány döntéseit magyarázza

Novák Katalin: az államfő nem a kormány döntéseit magyarázza

2023. június 5., hétfő
Novák Katalin: az államfő nem a kormány döntéseit magyarázza

A köztársasági elnök szerint Magyarország legfontosabb problémája, hogyan tud a világnak ezen "a huzatos részén" erős, szuverén országként megmaradni. Novák Katalin a 24.hu-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy nem tartja az államfő feladatának sem a kormány, sem az ellenzék kritizálását.

Kijelentette: az államfő független a kormánytól, nem a kormány döntéseit magyarázza, hanem igyekszik a magyar embereket és Magyarországot képviselni.

,,Ez a feladatom, ez következik az alaptörvényből." - mondta.

Megítélése szerint arról, hogy mi történik Magyarországon, "hogyan élünk itt", mi foglalkoztatja a magyar emberek többségét, érdemes beszélni. Hozzátette: külföldi partnereivel tárgyalva az a tapasztalata, hogy viszonylag kevés erről a tényszerű tudás. Ez pedig abból következik, hogy a partnereik "nem feltétlenül tárgyszerű információkból tájékozódnak" - mondta Novák Katalin.

Az államfő nemmel felelt arra kérdésre, hogy amióta hivatalban van, minden esetben egyet tudott-e érteni a magyar kormány döntéseivel, nyilatkozataival, vétóival. Példaként említette, hogy annak örült volna, ha a kormánytöbbség már hozzájárul Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjához.

Az Országgyűlés szuverén jogköre, hogy ebben az ügyben döntést hozzon, azt gondolja azonban, hogy ez már időszerű lenne - mondta, megemlítve, álláspontját közölte a külügyminiszterrel és a kormányfővel is. Hozzátette, ígéretet kapott a kormányfőtől arra, hogy nem Magyarország lesz az akadálya annak, hogy Svédország csatlakozhasson a NATO-hoz.

Arra a felvetésre, az, hogy államfőként ennyire aktív külföldön, mennyire volt saját és mennyire a kormányfő döntése, azt válaszolta: ez az ő döntése elsősorban, de a kormányfő szándékaival sem ellentétes.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.