Gazdaság

Bővült a szegedi Medikémia Zrt. gyártókapacitása

Bővült a szegedi Medikémia Zrt. gyártókapacitása

2023. június 7., szerda
Bővült a szegedi Medikémia Zrt. gyártókapacitása

Több mint 352 millió forintos beruházással bővítette kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festék aeroszolokat gyártószegedi Medikémia Zrt.

Kovács Krisztián üzemeltetési és beruházási igazgató a projektet bemutató szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a fejlesztés az automatizálás növelésével a termelékenység javítását szolgálta.

A fejlesztések a Medikémia Zrt. teljes termékportfólióját érintik. A cég festékgyártási kapacitása 30 százalékkal bővült, a tűz- és robbanásveszélyes folyadékok kiszerelő kapacitása pedig kétszeresére nőtt - közölte a szakember.

A cégszegedi Zsámbokréti sori üzemében antisztatikus padlóbevonatot és robbanásvédelmi légtechnikát alakítottak ki, technológiai csővezetékeket és egy tartálykocsi lefejtőhelyet építettek, valamint bővítették az átmeneti hulladéktárolót. A beruházás részeként a többi közt ioncseréltvíz-gyártót és UV-lámpás csírátlanítót, folyadékszűrőket állítottak üzembe, a tűz- és robbanásveszélyes folyadékok kiszereléséhez automata folyadéktöltőt, szórópisztoly zárógépet vásároltak. A telephely logisztikai rendszerét szállítószalaggal, csomagoló- és címkézőberendezésekkel targoncákkal fejlesztették. Az üzem használati melegvíz-igényét részben egy új napkollektoros rendszer fedezi - ismertette a beruházás részleteit az igazgató.

Kovács Krisztián elmondta, az új berendezések többségét a Medikémia Zrt. egyedi igényeire fejlesztve magyar beszállítók készítették.

A fejlesztés költségeiből 247 millió forintot fedezett hazai és uniós társfinanszírozású, feltételesen vissza nem térítendő támogatás.

Mayer Róbert marketing és értékesítési igazgató közölte, az 1992-ben egy 1967-ben alapított vegyipari szövetkezet utódjaként létrejött Medikémia Zrt. több mint hatszázféle terméket - autóápolási és -karbantartási cikkeket, háztartási termékeket és festék aeroszolokat - gyárt. A cég saját márkanéven forgalomba hozott - a prémium kategóriába pozicionált - árucikkeinek jelentős része Magyarországon piacvezető, ezeket a szomszédos országokba is exportálják, emellett a vállalkozás évről-évre jelentősen bővülő private label partnerkörrel is rendelkezik.

A vállalkozás 23 országba szállítja termékeit, a környező országok közül Románia a legnagyobb felvevőpiacuk. Nyugat-Európába főként private label márkákat szállít a cég, és exportálják termékeiket néhány tengeren túli országba is.

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló Medikémia Zrt.-nek a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2021-ban az értékesítésből származó nettó árbevétele 3,176 milliárd forint volt, melyet tavaly - 28 százalékos export részarány mellett - 3,329 milliárd forintra növelt. A 115 alkalmazottat foglalkoztató cég 2021-ben 61, tavaly mintegy 83 millió forint adózott eredményt ért el.

Borítókép: Frank Yvette / Délmagyarország

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.