Politika

Az Európai Parlament megszavazta a Magyarország ellen szóló határozatot

Az Európai Parlament megszavazta a Magyarország ellen szóló határozatot

2023. június 1., csütörtök
Az Európai Parlament megszavazta a Magyarország ellen szóló határozatot

442 igen, 144 nem szavazattal és 33 tartózkodással elfogadták az EP azon állásfoglalását, mely szerint megkérdőjelezhető, hogy Magyarország alkalmas a soros Uniós elnökség betöltésére.

Az állásfoglalás a 2024-es elnöki tisztség alkalmasságának megkérdőjelezése mellett 24 pontban sorolja a kifogásokat, mellyel a Testület szerint hazánk megsérti a jogállamiságot és az alapvető jogokat, illetve utal az uniós források befagyasztására is.

Az EP hangsúlyozta, hogy a tanács elnökségét betöltő ország fontos szerepet játszik a jogalkotási folyamatban, az uniós menetrend folytonosságának biztosításában és az uniós intézményekkel fenntartott kapcsolatokban. A képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hogyan lesz képes hitelesen ellátni ezt a feladatot, tekintettel arra, hogy "nem felel meg az uniós jognak és értékeknek, valamint a lojális együttműködés elvének". Ezért arra kérték az uniós tanácsot, hogy találjon megfelelő megoldást. Emlékeztetek arra, hogy az Európai Parlament hozhat intézkedéseket, ha a tanács nem találna ilyen megoldást.

Az EP-képviselők kifejezték aggodalmukat az uniós értékek magyarországi helyzetével kapcsolatban is, amely a "kormány szisztematikus és szándékos" eljárásai miatt - véleményük szerint - tovább romlott, dacára annak, hogy az EP aktiválta az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárást. Az EP továbbá aggodalmak sorát fejezte ki a befagyasztott helyreállítási támogatások és a vonatkozó reformok késlekedése miatt is.

A határozat nem jár jogi következményekkel, azonban politikai üzenetet hordoz. Varga Judit igazságügyi miniszter még a határozat megszavazása előtt Facebook-oldalán úgy reagált,

,,az Európai Parlamentnek nem tetszik, hogy Magyarország békepárti."

Azt is hozzátette, ,,az uniós elnökség nem jog, hanem kötelezettség. Amit vállaltunk, azt tisztességgel teljesíteni fogjuk, ezt nem veheti el tőlünk senki." ,,Jól haladunk az uniós elnökség előkészítésével és olyan fontos, a bevándorláspártiak számára nem kívánatos témákat kívánunk napirendre venni, mint az európai demográfiai kihívások, a migráció helyett a családpolitika." - emeli ki a miniszter.

Az Európai Parlament hét frakciójából öt, a testület többségét alkotó Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens(EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) egy határozatot terjesztett be, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy az uniós szerződések biztosította szankcionálási jogával élve fossza meg Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől. Gát Ákos Bence, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója a Magyar Nemzet kérdésére úgy reagált a támadó EP-állásfoglalásról, hogy az EP rendszeresen fogad el Magyarországot kritizáló álláspontokat, ez főleg 2019 óta megszokottá vált, amióta az EP erősen balliberális irányvonalat vett.

(via Délmagyar, Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.