Közélet

A kormány célja, hogy a bűncselekmények áldozatai közül minél többen kapjanak segítséget

A kormány célja, hogy a bűncselekmények áldozatai közül minél többen kapjanak segítséget

2023. június 8., csütörtök
A kormány célja, hogy a bűncselekmények áldozatai közül minél többen kapjanak segítséget

A kormány célja, hogy miközben csökken a bűncselekmények száma, az áldozatok közül minél többen kapjanak segítséget - jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szegeden.

Az Igazságügyi Minisztérium és a Szegedi Szakképzési Centrum az áldozati jogok szélesebb körű érvényesülése és az áldozatsegítés hatékonyabb megvalósítása érdekében kötött együttműködést. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a Csongrád-Csanád vármegyei Kormányhivatalban. 

Répássy Róbert a minisztérium és a Szegedi Szakképzési Centrum között létrejött együttműködési megállapodás aláírása után azt mondta, az állami áldozatsegítés nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelezettség is.

Az Igazságügyi Minisztérium 2019 óta országos hálózat kiépítésén dolgozik, hogy az áldozatsegítés mindenkinek a lehető legközelebb váljon elérhetővé. Jelenleg még nem minden vármegye székhelyén működik áldozatsegítő központ, de Szegeden 2020 decembere óta elérhető ez a szolgáltatás – emelte ki az államtitkár.

Az államtitkár külön megemlítette, hogy egyes meghatározott bűncselekményeknél a rendőrség szinte automatikusan átadja a sértettek adatait az áldozatsegítőknek, akik fölajánlják támogatásukat. A sértettek ugyanakkor jelezhetik a rendőrségen, hogy nem kívánják igénybe venni a segítséget.

Az államtitkár rámutatott: előfordulnak olyan esetek is, hogy az áldozatsegítővel előbb találkozik a sértett, mint a rendőrrel. Példaként a hozzátartozók közötti erőszak sértettjeit említette a politikus. Azt mondta, közülük többen igyekeznek titkolni a sérelmükre elkövetett bűncselekményeket, az áldozatok ilyenkor tájékoztatást kaphatnak arról, milyen jogi lehetőségeik vannak, milyen védelmet, segítséget kaphatnak, hogyan tehetnek feljelentést.

Mi a feladata az Áldozatsegítő Központnak?

A központokban a bűncselekmények sértettjei elkötelezett áldozatsegítőkkel találkoznak, akiktől a jogi támogatás mellett pszichológiai, érzelmi segítségnyújtást kaphatnak. Bővebben a megnyitása után írtunk a központ feladatairól.

https://szegedma.hu/2021/02/szegeden-is-van-segitseg

Hatékonyan működő rendszer

Róth Márton főispán kifejtette, az áldozatsegítő központokhoz fordulók személyre szabott, az elszenvedett sérelmekhez igazodó, azonnali jogi és érzelmi segítség mellett anyagi támogatást is kaphatnak. Szegeden a kormányhivatal egy munkatársa állandóan jelen van az áldozatsegítő központban, így a sértettek egy hatósági eljárásban azonnali pénzügyi segélyhez juthatnak - közölte a főispán.

Polyák Zsolt vármegyei rendőrfőkapitány elmondta, az áldozatsegítés rendszere egyre hatékonyabban működik. Míg korábban a jogszabályokban meghatározott bűncselekmények sértettjeinek mintegy 10 százaléka kérte az áldozatsegítő szolgáltatást, idén ez az arány már megközelítette a 40 százalékot, a vagyon elleni bűncselekményeknél pedig már meghaladta az esetek felét.

Képzések indulnak Szegeden

Erdélyi Margit, a Szeged és környékének tíz állami szakképző iskoláját összefogó centrum főigazgatója elmondta, az áldozatsegítő központ munkatársai korábban osztálytermi foglalkozásokon elsősorban a diákokat szólították meg. A célcsoportot bővítve már továbbképzéseket tartanak az oktatóknak, iskolaigazgatóknak, iskolapszichológusoknak, szociális munkásoknak is.

Ezek a képzések a szolgáltatás ismertebbé válása mellett lehetővő teszik, hogy a pedagógusok vagy a diákok könnyebben felismerjék azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy valaki áldozattá vált, és adott esetben professzionális, tudatos segítséget nyújthassanak a sértetteknek - közölte a főigazgató.

Az igényeknek megfelelő segítséget kapnak Szegeden azok, akik az Áldozatsegítő Központhoz fordulnak-emelte Dr. Kereszty Ágnes, a szegedi központ koordinátora, aki külön kiemelte, hogy társszervezetekkel történő együttműködés hatékonyan működik. „A Szegedi Szakképzési Centrum iskoláiban induló programunkban kötetlen beszélgetésekben hívjuk fel a figyelmüket a bűncselekményekre utaló jelek felismerésére, például a hozzátartozók közötti erőszakra. Abban bízunk, hogy a bűncselekmények jellemzőinek, kialakulásának mintázatával hozzá tudjuk segíteni a fiatalokat ahhoz, hogy ne váljanak áldozattá, illetve észrevegyék a környezetükben erre utaló jeleket-összegezte az együttműködés célját Dr. Kereszty Ágnes.

ERKÖLCSI ÉS JOGI KÖTELESSÉG A SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

- Ahogy államtitkár úr elmondta, az áldozatsegítés nem csak jogi, de erkölcsi kötelezettsége az államnak. Az áldozatsegítés egy olyan terület, ahol a jog és az erkölcs parancsa egybeesik, kötelességünk segíteni, függetlenül attól, hogy milyen bűncselekmények elszenvedőiről van szó. Az országgyűlésben a közelmúltban fogadtunk el egy olyan törvényt, amellyel javítani tudunk az áldozatok segítésén, még hatékonyabbá téve a jól működő folyamatot. Szegeden több, mint két éve van lehetőség személyre szabott segítségnyújtást kérni, a Szakképző Centrummal kötött megállapodás pedig már abban is segít, hogy időben, a nagyobb bajt megelőzően szakemberek támogatását és segítségét kérhesse az, akinek szüksége van rá-mondta Mihálffy Béla, Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.